Naar inhoud springen

Gevlochten fuikhoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Kvdrgeus (overleg | bijdragen) op 11 sep 2018 om 21:32.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Gevlochten fuikhoren
Gevlochten fuikhoren
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Mollusca (Weekdieren)
Klasse:Gastropoda (Slakken)
Orde:Neogastropoda
Familie:Nassariidae
Geslacht:Nassarius
Soort
Nassarius reticulatus
Linnaeus, 1758
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De gevlochten fuikhoren (Nassarius reticulatus; veelgebruikt synoniem: Hinia reticulata) is een weekdier behorend tot de klasse van de slakken.

Uiterlijk

De gevlochten fuikhoren heeft een dikke spits toelopende schaal. De kleur is middelbruin met donkerbruine banden. Typerend is de netvormige structuur van de schaal, waarnaar zijn soortnaam reticulatus ook verwijst. Het schelpoppervlak heeft zowel horizontale als verticale ribben. De slak heeft een mondopening die aan de binnenkant voorzien is van kleine knobbeltjes. De mondopening is deels omgeslagen. De slak kan een lengte van 25 millimeter bereiken en wordt 15 millimeter hoog.

Leefwijze en biotoop

De gevlochten fuikhoren komt voor langs de meeste kusten van Europa waar hij foerageert tussen modderige plaatsen tussen rotsen en op het zand naar aas en kleine levende prooien. De slak heeft een goed 'reukvermogen' en kan zijn prooi op zowat dertig meter afstand waarnemen. Hoewel hij ook foerageert, graaft hij zich ook soms deels in in de bodem om zijn prooi op te wachten. Op zijn beurt dient de slak als hoofdprooi voor verschillende soorten zeesterren.

Afbeeldingen