Giambattista Basile

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Giambattista Basile
Giambattista Basile
Algemene informatie
Geboren 1566 of 1575
Geboorteplaats Giugliano in Campania
Overleden 23 februari 1632
Overlijdensplaats Giugliano in Campania
Land Vlag van Italië Italië
Beroep dichter
Werk
Genre sprookje
Bekende werken Pentamerone
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Italië

Giambattista Basile (Giugliano in Campania, 1566 of 1575 - Giugliano in Campania, 23 februari 1632) was een Italiaans dichter, hoveling en verzamelaar van sprookjes.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Giambattista Basile werd geboren in een familie uit de Napolitaans middenklasse. Volgens de Italiaanse historicus Benedetto Croce werd hij geboren in 1575 terwijl andere bronnen spreken van februari 1566. Basile was gedurende zijn leven soldaat en hoveling bij verschillende Italiaanse prinsen waaronder de doge van Venetië. Later keerde hij terug naar Napels waar hij diende onder Don Marino II Caracciolo, prins van Avellino waar hij de idylle L'Aretusa (1618) aan opdroeg.

Zijn eerste gekende literair werk is in 1604 het voorwoord bij het gedicht Vaiasseide van zijn vriend Giulio Cesare Cortese. Het volgend jaar werd zijn vianella Smorza crudel amore op muziek gezet en in 1608 publiceerde hij het gedicht Il Pianto della Vergine. Basile is vooral gekend voor zijn collectie sprookjes die hij verzamelde: Pentamerone (Lo cunto de li cunti overo lo trattenemiento de peccerille). Deze verhalenbundel werd postuum gepubliceerd in twee delen in 1634 en 1636 door zijn zus Adriana, onder het pseudoniem Gian Alesio Abbatutis (een anagram van de naam van de dichter).