Giep Franzen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Giep Franzen
Giep Franzen (1969)
Giep Franzen (1969)
Algemene informatie
Volledige naam Prof. M.P. (Giep) Franzen
Geboren 1932
Overleden Laren NH, 22-10-2020
Nationaliteit Nederlands
Beroep Auteur / Marketeer
Bekend van Brand Equity

M.P. (Giep) Franzen (1932) was een Nederlandse marketeer en emeritus hoogleraar. Voordat hij in 1962 samen met twee vennoten het reclamebureau Franzen, Hey & Veltman (FHV) oprichtte, maakte Franzen furore in het bureau van Jacob Maat, genaamd "Hou Maet". Franzen, Hey & Veltman ging in 1970 met BBDO samen in de FHV/BBDO groep, waaraan Franzen tot 1990 verbonden bleef.

Franzen heeft een aantal eerbewijzen ontvangen, waaronder in 1990 de Gold Medal van European Association of Advertising Agencies en in 1993 de Coq de Grand Honneur van het GVR, het voormalig genootschap voor reclame. Daarnaast werd Franzen in 1991 uitgeroepen tot de Reclameman van het Jaar. In 2000 werd hij daarnaast door Nederlandse vakgenoten uitgeroepen tot Reclameman van de Eeuw.[1]

Vanaf 1990 was hij verbonden aan de Universiteit van Amsterdam als gastdocent en vanaf 1993 als bijzonder hoogleraar Commerciële Communicatie. In die functie nam hij het initiatief tot de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Commerciële Communicatie, waarvan hij bestuurder is. SWOCC wordt gefinancierd door het bedrijfsleven, en werkt jaarlijks 4 à 5 fundamentele onderzoeken uit op het gebied van merkbeleid en commerciële communicatie. Franzen, inmiddels emeritus hoogleraar, begeleidt een deel van deze onderzoeken.

Ter ere van zijn 75e verjaardag en ter voortzetting van zijn onderzoekswerk werd de door de Universiteit van Amsterdam de "Fellowship voor merken en communicatie aan de UvA" ingesteld dat de naam "Giep Franzen Fellowship" zal krijgen.[1]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Giep Franzen heeft een groot aantal boeken geschreven over merken en reclame. Veel van deze boeken zijn in het Nederlands en Engels uitgegeven. Enkele titels zijn: