Gini-coëfficiënt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Gini-coëfficiënt omschrijft de distributie van de nationale inkomsten. Deze kaart is gebaseerd op gegevens van 1989 tot 2009, met CIA World Factbook als bron. Nota bene: een deel van de gegevens na belastingheffing, een deel voordien.

De Gini-coëfficiënt is een getal waarin de mate van ongelijkheid van ontwikkelingen en verschijnselen wordt uitgedrukt. De coëfficiënt is ontwikkeld door de Italiaanse statisticus Corrado Gini en in 1912 gepubliceerd in zijn artikel Variabilità e mutabilità.[1]

Beschrijving[bewerken]

De Gini-coëfficiënt wordt meestal gebruikt om de inkomensongelijkheid te meten, maar is geschikt om elke vorm van ongelijkmatige verspreiding te meten. De Gini-coëfficiënt is een getal tussen 0 en 1. De waarde 0 correspondeert hierbij met ‘perfecte gelijkheid’ (in dit geval heeft iedereen hetzelfde inkomen) en 1 correspondeert met ‘perfecte ongelijkheid’ (één persoon heeft al het inkomen en de rest heeft geen inkomen). De Gini-index is de Gini-coëfficiënt uitgedrukt als percentage, en is gelijk aan de Gini-coëfficiënt vermenigvuldigd met 100.

Berekening[bewerken]

Grafische voorstelling van de Gini-coëfficiënt. De Gini-coëfficiënt is gelijk aan de oppervlakte A gedeeld door de som van oppervlakte A en B.

De Gini-coëfficiënt is berekend als een ratio van gebieden in de Lorenz-curve-grafiek. De Lorenz-curve tekent de proportie van het totale inkomen van een populatie (y-as) ten opzichte van de cumulatieve inkomsten van de onderste x% van de bevolking.

Als A het gebied is tussen de diagonale lijn en de Lorenz-curve, en B het gebied onder de Lorenz-curve, dan is de Gini-coëfficiënt gelijk aan A/(A+B). De Gini-coëfficiënt wordt vaak benaderd met de meer praktische formule van Brown die er als volgt uitziet:

Hierbij is:

G de Gini-coëfficiënt
X de cumulatieve proportie van de variabele populatie (aandeel in de totale populatie)
Y de cumulatieve proportie van het variabele inkomen (aandeel in het totale inkomen)

Zie ook[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Gini, C. (1912) (Variabilità e mutabilità), C. Cuppini, Bologna, 156 pagina's. Herdrukt in Memorie di metodologica statistica (Ed. Pizetti E, Salvemini, T). Rome: Libreria Eredi Virgilio Veschi (1955)