Gini-coëfficiënt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gini coefficient omschrijft de distributie van de nationale inkomsten. Deze kaart is gebaseerd op gegevens van 1989 tot 2009, met CIA World Factbook als bron. Nota bene: een deel van de gegevens na belastingheffing, een deel voordien.

De Gini-coëfficiënt is een getal waarin de mate van ongelijkheid van ontwikkelingen en verschijnselen wordt uitgedrukt. De coëfficiënt is ontwikkeld door de Italiaanse statisticus Corrado Gini en in 1912 gepubliceerd in zijn artikel Variabilità e mutabilità.[1]

Beschrijving[bewerken]

De Gini-coëfficiënt wordt meestal gebruikt om de inkomensongelijkheid te meten, maar is geschikt om elke vorm van ongelijkmatige verspreiding te meten. De Gini-coëfficiënt is een getal tussen 0 en 1. De waarde 0 correspondeert hierbij met ‘perfecte gelijkheid’ (in dit geval heeft iedereen hetzelfde inkomen) en 1 correspondeert met ‘perfecte ongelijkheid’ (één persoon heeft al het inkomen en de rest heeft geen inkomen). De Gini-index is de Gini-coëfficiënt uitgedrukt als percentage, en is gelijk aan de Gini-coëfficiënt vermenigvuldigd met 100.

Berekening[bewerken]

Grafische voorstelling van de Gini-coëfficiënt. De Gini-coëfficiënt is gelijk aan de oppervlakte A gedeeld door de som van oppervlakte A en B.

De Gini-coëfficiënt is berekend als een ratio van gebieden in de Lorenz-curve-grafiek. De Lorenz-curve tekent de proportie van het totale inkomen van een populatie (y-as) ten opzichte van de cumulatieve inkomsten van de onderste x% van de bevolking.

Als A het gebied is tussen de diagonale lijn en de Lorenz-curve, en B het gebied onder de Lorenz-curve, dan is de Gini-coëfficiënt gelijk aan A/(A+B). De Gini-coëfficiënt wordt vaak benaderd met de meer praktische formule van Brown die er als volgt uitziet:

G = | 1 - \sum_{k=0}^{n-1} (X_{k+1} - X_{k}) (Y_{k+1} + Y_{k}) |

Hierbij is:

G de Gini-coëfficiënt
X de cumulatieve proportie van de variabele populatie (aandeel in de totale populatie)
Y de cumulatieve proportie van het variabele inkomen (aandeel in het totale inkomen)

Gini-coëfficiënt van enkele landen[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Lijst van landen naar inkomensverschillen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Vraagteken Er wordt getwijfeld aan de feitelijke juistheid van het volgende gedeelte

Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie, en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: Zie OP onder "Voormalige communistische dictaturen".

Hieronder vindt men een aantal waarden van de Gini-coëfficiënt van de welvaartongelijkheid, berekend door de VN. (Bron: VN, Human Development Index 2004 [2])

Land Continent Gini-coëfficiënt Opmerking
Hongarije Europa 0,244
Japan Azië 0,249
België Europa 0,250
Duitsland Europa 0,283
India Azië 0,325
Nederland Europa 0,326
Frankrijk Europa 0,327
Australië Oceanië 0,352
Verenigd Koninkrijk Europa 0,360
Verenigde Staten Noord-Amerika 0,408 1970: 0,394;
1980: 0,403;
1990: 0,428[3]
China Azië 0,447
Rusland Azië 0,456
Mexico Noord-Amerika 0,546
Namibië Afrika 0,707

Het is een interessant gegeven dat landen uit de voormalige Sovjet-Unie, zoals Rusland (0,456), een Gini-cöefficiënt hebben die ongeveer op hetzelfde niveau ligt als dat van uitgesproken kapitalistische landen zoals de Verenigde Staten (0,408). De meeste Europese landen hebben daarentegen lage Gini-coëfficiënten, mede door een hoge inkomstenbelasting en erfenisbelasting, en een uitgebreide sociale zekerheid.

Het verband tussen inkomen als BBP of BNP per capita en inkomensongelijkheid wordt uitgedrukt in de Kuznetscurve.

De Gini-coëfficiënt wordt gebruikt in de benadering die de verschillende mate van welvaart, compensatiebeleid en daar achterzittende filosofie in die landen aangeeft.

Referenties[bewerken]

  1. Gini, C. (1912) (Variabilità e mutabilità), C. Cuppini, Bologna, 156 pagina's. Herdrukt in Memorie di metodologica statistica (Ed. Pizetti E, Salvemini, T). Rome: Libreria Eredi Virgilio Veschi (1955)
  2. Human Development Report 2004
  3. Op basis van gegevens van het US Census Bureau