Naar inhoud springen

Gipsy.cz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gipsy.cz
Optreden op Smí­choff Summer Festival 2007
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2006 - heden
Oorsprong Vlag van Tsjechië Tsjechië
Genre(s) Rap
Zigeunermuziek
Leden
Radoslav Banga
Vojta Lavička
Petr Surmaj
Jan Surmaj
Oud-leden
Noemi Fialová
Tibor Žida
Matěj Černý
Oliver Lipenský
Officiële website
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Gipsy.cz is een Tsjechische band. De band bestaat uit Radoslav Banga, Vojta Lavička, Petr Surmaj en Jan Surmaj. De band is vooral bekend omdat zij Amerikaanse rap combineert met de muziek die de Roma zigeuners maken.

Gipsy.cz trad op vele festivals in binnen- en buitenland op. Zo is daar het Glastonbury festival, waar zij de eerste Tsjechische deelnemers ooit waren. Ze traden in Nederland op tijdens het Rotterdamse Dunya festival en het Tilburgse Mundial Festival. Ook traden ze op in Paradiso. Ook waren ze te bewonderen tijdens het Couleur Café Festival te Brussel. In de zomer van 2009 staan ze op het Belgische Sfinks.

Eurovisiesongfestival

[bewerken | brontekst bewerken]

Al in 2007 en 2008 nam Gipsy.cz deel aan de Tsjechische voorronde van het Eurovisiesongfestival. In 2009 besloot de Tsjechische omroep de groep zonder competitie aan te wijzen. Het publiek mocht vervolgens uit twee liedjes kiezen, en koos voor Aven Romale, deels in Engels, deels in Romani. Daarmee trad de groep voor Tsjechië aan tijdens het Eurovisiesongfestival 2009. Het lied kreeg van de internationale jury's geen enkele punt.

Radoslav Banga

[bewerken | brontekst bewerken]

Als kind moest Radoslav Banga al de kost verdienen met muziek. Vanaf zijn dertiende treedt hij al op als straatmuzikant. Zijn bijnaam is Gipsy. Hij genoot al enige bekendheid toen hij in 2006 de groep Gipsy.cz oprichtte.

(Andere) huidige bandleden

[bewerken | brontekst bewerken]

Voormalige bandleden

[bewerken | brontekst bewerken]
[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Gipsy.cz van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.