Giuseppe De Notaris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Giuseppe De Notaris
Giuseppe De Notaris
Volledige naam Giuseppe De Notaris
Geboren 18 april 1805
Overleden 22 januari 1877
Geboorteland Vlag van Italië Italië
Bekend van cryptogamen
Standaardafkorting De Not.
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Giuseppe De Notaris aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Giuseppe De Notaris (Milaan, 18 april 1805Rome, 22 januari 1877) was een Italiaans botanicus, die zich specialiseerde in de studie van cryptogamen.

Hij studeerde medicijnen aan de universiteit van Pavia en behaalde zijn diploma in 1830. Hij wijdde zich vanaf 1832 echter aan de plantkunde. Hij werd aangesteld aan de botanische tuin van Turijn in 1836 en enkele jaren later werd hij hoogleraar plantkunde en directeur van de botanische tuin aan de universiteit van Genua (1839). In 1872 werd hij hoogleraar plantkunde aan de universiteit van Rome.

Op taxonomisch gebied stelde hij onder meer de ascomycetenfamilie Hypocreaceae voor (1845) en beschreef de ascomycetengeslachten Acanthostigma, Bacidia, Buellia, Hypoderma en Rosellinia. Hij is ook de binominale auteur van orchideeënsoorten waaronder de vergeten tongorchis (Serapias neglecta). Samen met Antonio Bey Figari beschreef hij een aantal soorten uit de familie der Poaceae.

Soorten met het epitheton notarisiana of notarisii zijn naar hem genoemd.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Hij schreef ook bijdragen voor het standaardwerk Erbario Crittogamico Italiano (1858-1885).

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]