Glen Canyondam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Glen Canyon Dam)
Ga naar: navigatie, zoeken
Glen Canyon Dam
Luchtfoto van de stuwdam met de Glen Canyon Dam-brug
Waterkrachtcentrale

De Glen Canyondam is een betonnen boogstuwdam op de Colorado-rivier in het noorden van de Amerikaanse staat Arizona, nabij Page. De dam werd in de jaren 1950 voorgesteld als onderdeel van het Colorado River Storage Project van het Bureau of Reclamation, met name om water op te slaan en gemakkelijker te kunnen verdelen en om stroom te genereren. Eerst wou men een dam bouwen in het federaal beschermde Echo Park, een keuze die meteen werd aangevochten door organisaties zoals de Sierra Club. Uiteindelijk koos men voor een hoge dam in de zuidelijker gelegen Glen Canyon. De Glen Canyondam werd gebouwd tussen 1956 en 1966. Eenmaal voltooid, vulde Glen Canyon – het huidige Lake Powell – zich. In 1983 begaf de dam het bijna onder grote overstromingen. De dam, die het debiet van de Colorado stroomafwaarts reguleert en die ook het landschap en de ecologie stroomopwaarts sterk heeft veranderd, blijft bijzonder controversieel en is het onderwerp van een aantal literaire werken, waaronder The Monkey Wrench Gang van Edward Abbey.

De Glen Canyondam is 216 meter hoog (178 meter boven de rivier), 475 meter lang en 91 meter breed. De waterkrachtcentrale bestaat uit acht Francisturbines van 155.500 pk (116.000 kilowatt). De totale capaciteit van de turbines bedraagt 1.296.000 kilowatt. Acht waterpijpen gaan via de dam over het water naar de turbines.

Net stroomafwaarts van de dam bevindt zich een boogbrug, de Glen Canyon Dam Bridge, die de U.S. Route 89 over de canyon leidt. De constructie van de brug werd gestart in 1957 en was voltooid in 1959. Het doel van de brug was om de bouw van de dam te vergemakkelijken. De brug behoort tot de hoogste bruggen in de Verenigde Staten. De hoogte ten opzichte van het waterniveau bedraagt 200 meter en de brug heeft een spanwijdte van 313 meter. Voordat deze brug en de Navajo Bridge voltooid werden, diende men 192 kilometer rond te rijden om de andere kant van de canyon te bereiken.

Externe links[bewerken]