Gloria Vanderbilt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gloria Vanderbilt in 1958 als 34-jarige

Gloria Laura Morgan Vanderbilt (New York, 20 februari 1924) is een telg van de steenrijke Amerikaanse familie van Nederlandse afkomst Vanderbilt. Ze is vooral bekend als artieste, designer, bekend sociaal figuur en vanwege de naar haar genoemde parfumlijn.

Ze was het enige kind van Reginald Claypoole Vanderbilt en zijn tweede vrouw Gloria Morgan. Toen ze 15 maanden was overleed haar vader en kreeg ze samen met haar halfzus Cathleen Vanderbilt een uitkering uit een fonds van 5 miljoen dollar. Haar moeder was beheerster van dit fonds en reisde langdurig naar Parijs waar ze een wild leven leidde, maar vooral omdat ze het geld van haar dochters fonds hiervoor gebruikte, sleepte haar andere voogd (tante Gertrude Vanderbilt Witney) haar moeder voor de rechter. Hierdoor verloor de moeder haar rechten en kwam Gloria en haar vermogen onder toezicht van haar tante. Ze mocht wel haar moeder regelmatig blijven zien, en die behield slechts een kleine toelage. Daardoor groeide Gloria op bij haar tante en haar kinderen en bezocht ook de artistieke Art Students League in New York. Toen ze volwassen werd en over de 2,5 miljoen dollar kon beschikken zette ze de uitkering aan haar moeder stop.

Op 17-jarige leeftijd trok ze naar Hollywood, waar ze trouwde met de boekingsagent Pasquale ("Pat") DeCicco in 1941 en vervolgens alweer in 1945 scheidde. Haar tweede huwelijk was met de bekende dirigent op leeftijd Leopold Stokowski op 21 april 1945, met wie ze twee zoons kreeg: Leopold Stanislaus "Stan" Stokowski (1950) en Christopher Stokowski(1952). Ze scheidden in oktober 1955. Op 28 augustus 1956 trouwde ze met regisseur Sidney Lumet en scheidde in augustus 1963. Uiteindelijk trouwde ze nogmaals met de auteur Wyatt Emory Cooper op 24 december 1963. Ze kreeg twee zonen van hem, namelijk Carter Vanderbilt Cooper (1965-1988) en Anderson Cooper (1967). Enkele jaren nadat Wyatt was overleden bij een openhartoperatie, is haar vriend tot diens overlijden in 2006 de fotograaf en filmmaker Gordon Parks.

Carrière[bewerken]

Ze werd bekend door haar kunstwerken, terwijl ze onewomanshows gaf over olieverfschilderijen, aquarellen en pasteltekeningen. Deze kunstwerken worden overgenomen en in licentie uitgebracht vanaf 1968 door de grote kaartenfirma Hallmark en door de textielfabrikant Bloomcraft. Daarnaast begon ze speciaal te ontwerpen voor linnen, porselein, glazen voorwerpen etc. Vanaf de jaren 1970 ging ze zich meer richten op mode en liet design jeans uitbrengen met haar naam op de achterzak met het logo van de zwaan. Ze verscheen vaak op tv om haar producten aan te prijzen en stichtte de firma GV Ltd. Ze bracht ook een eigen parfumlijn uit via deze firma. In de loop van 1980 spande ze processen aan tegen haar partners van GV Ltd. en haar advocaat. Ofschoon ze dit won en een hoge schadevergoeding toegewezen kreeg, bleek er niets meer te verhalen, waardoor ze zelfs haar huizen in Southampton en New York moest verkopen. De naamrechten op deze producten waren al eerder verkocht en ze heeft er dus persoonlijk niets meer mee te maken. In 2007 hield ze schilderijenexpositie en verkocht er veel. Ze heeft een aantal erotische en autobiografische boeken geschreven.

Publicaties[bewerken]

  • Once upon a Time: A True Story
  • Black knight, White knight
  • A Mother's Story
  • It Seemed Important at the Time: A Romance Memoir

Romans:

  • The Memory Book of Starr Faithfull
  • Never Say Good-Bye
  • Obsession

Externe link[bewerken]