Vanderbilt (familie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De familie Vanderbilt is een prominente en vroeger zeer rijke familie in de geschiedenis van de Verenigde Staten. De Vanderbilts zijn van Nederlands-Amerikaanse afkomst.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Cornelius Vanderbilt

Stamvader van de bekende familietak is Cornelius Vanderbilt (1794-1877), zoon van Cornelius Vanderbilt en Phebe Hand. Hij werd als vierde van negen kinderen geboren op Staten Island. Zijn bet-betovergrootvader, Jan Aertszoon van der Bilt (1620-1705) was een Nederlandse boer uit het dorpje De Bilt in de provincie Utrecht. Hij emigreerde naar de Nederlandse kolonie Nieuw-Nederland. Hier werkte hij als arbeider. Toen Nieuw-Nederland onder controle van de Engelsen viel, veranderde hij zijn naam van van der Bilt naar Vanderbilt. Zijn afstammeling Cornelius Vanderbilt ging op zijn elfde van school af, waarna hij schepen en spoorlijnen opkocht, bouwde of exploiteerde. Dit maakte hem tot een van de rijkste mensen in de wereld. Zijn zoon William Henry Vanderbilt werd mede daardoor zelfs de rijkste persoon ter wereld.

De familie bezat land in Corwith Township, Michigan. Daar stichtten ze ook het dorp Vanderbilt. In 1880 legden ze de Michigan Central Railroad aan. Cornelius Vanderbilt bouwde niet alleen huizen voor zichzelf, maar ook voor zijn familie. Deze huizen worden de Vanderbilt mansions genoemd. Kort voor zijn dood in 1877 bouwde hij voor de Vanderbilt University in Nashville. Cornelius Vanderbilt kreeg zelfs een gouden medaille van de regering van de Verenigde Staten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog omdat hij het S.S. Vanderbilt aan het Amerikaanse leger schonk.

Een deel van Cornelius Vanderbilts nageslacht werd ook succesvol ondernemer. Alfred Gwynne Vanderbilt (1877-1915) werd een bekend paardenfokker. Hij kwam om bij de aanval op het stoomschip RMS Lusitania. Harold Stirling Vanderbilt (1884-1970) werd een beroemd sportman, die veel prijzen won met vaarwedstrijden. William Kissam Vanderbilt II richtte de Vanderbilt Cup op, een race voor auto's. Cornelius Vanderbilt IV (1898-1974) werd een beroemd schrijver. Daarnaast publiceerde hij kranten en produceerde hij films. Gloria Vanderbilt (1924-2019) was een bekend ontwerpster en leende haar naam aan een nog steeds populaire parfumlijn. De schrijver Cornelius Vanderbilt IV (1898-1974) maakte in 1934 na zijn bezoek aan Duitsland in 1933 de film Hitlers Reign of Terror: Hitlers Schrikbewind. Hij was bij de première in New York een groot succes. In 2011 vond men in België het enige overgebleven exemplaar van de rolprent, die na herstel in 2013 in New York werd vertoond.

Een groot aantal leden van de familie ligt op het Moravisch Kerkhof te New Dorp bij New York in het mausoleum van de familie. Dit werd in 1885 gebouwd door architect Richard Morris Hunt.

De huidige generatie kent deze grote rijkdom niet meer, doordat de inkomsten verminderden en de rijkdommen in het verleden opgemaakt, weggeschonken of verdeeld werden onder de vele afstammelingen.

Familie Vanderbilt (per generatie)[bewerken | brontekst bewerken]

Huizen[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1870 tot ongeveer 1930 liet de familie Vanderbilt enorme huizen bouwen. Veel van deze huizen zijn tegenwoordig musea. Een aantal van deze huizen staat hieronder weergegeven.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Vanderbilt family van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.