God Save the Queen (single)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
God Save the Queen
Single van:
Sex Pistols
Van het album:
Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols
Uitgebracht 27 mei 1977
2002
8 oktober 2007
Genre Punk
Duur 3:20
Label Virgin
Producent(en) Chris Thomas
Bill Price
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
Sex Pistols
1976
Anarchy In The U.K.
  1976
God Save The Queen
  1977
Pretty Vacant
Portaal  Portaalicoon   Muziek

God Save the Queen is een single van de Sex Pistols. Het is afkomstig van het album Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols. De titel van het nummer is afkomstig van het Engelse volkslied God Save The Queen. Het is het bekendste nummer van de Sex Pistols en wordt gezien als klassiek punknummer.

Het nummer behaalde de 2e positie in de UK Singles Chart. Het nummer werd uitgegeven tijdens Koningin Elizabeths Zilveren Jubileum op 7 juni 1977. De band speelden het nummer die dag vanaf een boot op de Theems in Londen.[1] Het was eigenlijk de bestverkochte single op dat moment, maar werd van de eerste plaats geweerd omdat het nummer aanstootgevend was en er kritiek gegeven werd op het Engelse bewind.

In 2002 werd het nummer, ter gelegenheid van het vijftigjarig regeringsjubileum van Elizabeth II, opnieuw uitgebracht.

In 2007, 30 jaar later, lanceerde NME een campagne om de single alsnog op nummer 1 van de UK Singles Chart te krijgen. Het nummer behaalde slechts de 42e positie.

In juni 2012 werd een exemplaar van de A&M Records-versie van de single (B-kant: "No feeling") voor ruim 19.000 dollar verkocht via eBay. De versie van Virgin Records met op de B-kant het nummer "Did you no wrong" is de versie die het meest in omloop is.

In 2001 bracht de Britse band Motörhead een cover uit van het nummer. De bijbehorende videoclip werd geregisseerd door voormalig MTV presentatrice Vanessa Warwick.