Goddelijk Hart van Jezuskerk (Košice)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Goddelijk Hart van Jezuskerk
(Kostol Božského Srdca Ježišovho)
Goddelijk Hart van Jezuskerk: kloosterkerk van de jezuïeten in Košice
Plaats Košice
Denominatie Rooms-katholiek
Gewijd aan Goddelijk Hart van Jezus
Coördinaten 48° 44′ NB, 21° 15′ OL
Gebouwd in 1936-1937
Detailkaart
Goddelijk Hart van Jezuskerk (Slowakije)
Goddelijk Hart van Jezuskerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Goddelijk Hart van Jezuskerk (Slowaaks: Kostol Božského Srdca Ježišovho) (voorheen: Kapel van het Goddelijk Hart van Jezus), is een kloosterkerk van de jezuïeten in de stad Košice (Slowakije).

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Dit kleine rooms-katholieke bedehuis is gelegen in de oude binnenstad (Staré Mesto), in de Komenského-straat 14, ten noorden van de Hlávna ulica. Ze werd oorspronkelijk -in de jaren 1936-1937 - gebouwd als kapel. Pas in 2009 werd het gebouw als kerk gewijd.

Inrichting[bewerken | brontekst bewerken]

Cyrillus en Methodius

In het kerkje ziet men een aantal typische bronzen sculpturen, die alle een stilleven ("nature morte") voorstellen: takken, schors en bladeren.

Men treft er een amberkleurige standaard aan: een voetstuk met een rijk versierde stam waarop kleine kandelaars voorkomen, evenals een grote kandelaar voor de paaskaars.

Op de ambo ziet men een verwijzing naar Jezus Christus omdat op die plek het evangelie wordt gelezen.

Het kruisvormige tabernakel vertoont op de buitenkant een ruwe structuur die wederom takken met schors en bladeren symboliseert.

Het altaar -vervaardigd uit witgrijze steen- is verfraaid met een bronzen reliëf en met een gelijkaardig stilleven als het overige meubilair.

De hoger beschreven sculpturen zijn het oeuvre van beeldhouwer Otmar Oliva (° 19 februari 1952) en meester-steenhouwer Peter Novák. Deze kunstenaars verwerkten in het bronzen reliëf van het altaar de verstrengeling van de Byzantijnse - en Romeinse ritus, door zowel in het glagolitisch alfabet, als in het latijns schrift, de eerste woorden uit het evangelie volgens Johannes af te beelden: "In den beginne was het Woord."

Deze glagolitische schrijfwijze drukt een eerbetoon uit, aan de gebroeders Cyrillus en Methodius (9e eeuw).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]