Goede Herderkerk (Voorburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Goede Herderkerk
Goede Herderkerk
Plaats Voorburg
Gewijd aan Goede Herder
Gebouwd in 1960-1962
Gesloopt in 2017
Architectuur
Architect(en) J.P.L. Hendriks
Afbeeldingen
Entree van de Goede Herderkerk
Klokkentoren
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Goede Herderkerk was een rooms-katholieke kerk aan de Prinses Beatrixlaan 262 in de Nederlandse plaats Voorburg. Nadat de kerk in 2012 leeg kwam te staan, is het gebouw in 2017 gesloopt ten behoeve van nieuwe woningen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De parochie Goede Herder werd in 1957 opgericht als afsplitsing van de Sint-Martinusparochie. De eerste jaren maakte men gebruik van een gymzaal en een noodkerk. Tussen 1960 en 1962 werd de huidige kerk gebouwd. In december 1961 werd de kerk ingewijd door bisschop Jansen. Op 1 januari 2008 fuseerden de drie Voorburgse parochies tot de Sint-Maartenparochie. Besloten werd om de monumentale Sint-Martinuskerk als enige parochiekerk aan te houden en de twee andere kerkgebouwen af te stoten. Hiervoor was een grote verbouwing aan de Martinuskerk noodzakelijk, waarbij de kerk twee jaar lang gesloten werd. De Goede Herderkerk fungeerde zo lang als parochiekerk. Nadat de Martinuskerk in 2012 weer in gebruik genomen werd, kon de Goede Herderkerk worden gesloten. Het gebouw werd in mei 2017 afgebroken.

Ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

De Goede Herderkerk werd ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau J.P.L. Hendriks - v.d. Bosch - Hendriks. Het was een moderne zaalkerk, met een kleine klokkentoren aan de achterzijde van het gebouw. In 1992 werd een dagkapel in de kerk gebouwd. In deze periode werden ook de kruiswegstaties en het Jozefbeeld in de kerk geplaatst. De kruiswegstaties werden gemaakt door Gerard Héman en het Jozefbeeld was van Albert Termote. Het kerkorgel werd gebouwd door de firma Jos H. Vermeulen uit Alkmaar.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Goede Herderkerk (Voorburg) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.