Golfprofessional

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een golfprofessional is een persoon die met de golfsport geld verdient.

De golfprofessional heeft geen amateurstatus meer. Er zijn nauwkeurig de regels over de amateurstatus vastgesteld, in Nederland door de Nederlandse Golf Federatie.

De golfprofessional kan geld verdienen door wedstrijden te spelen, en wordt dan een playing professional genoemd. Anderen verdienen hun geld met lesgeven en worden teaching professional, golfleraar, golfpro of pro genoemd.

Playing professional[bewerken]

De ambitie van de meeste playing pro's is om goed genoeg te worden om met het spelen van wedstrijden in eigen onderhoud te voorzien. Om daarin de top te bereiken is een toekomst die voor weinigen is weggelegd. Een amateurgolfer die playing professional wordt heeft goede ondersteuning nodig. Er moet veel getraind en gereisd worden. Mental coaching is ook erg belangrijk. Golf Team Holland werd in 2005 opgericht om daarin een rol te spelen.

Sinds de jaren 80 groeit het aantal golfspelers explosief en daarmee komen er meer goede spelers. Toen Chris van der Velde in 1989 voor het eerst op de Europese PGA Tour speelde, was hij de enige Nederlander. In 2008 werd Nederland vertegenwoordigd door Robert-Jan Derksen, Maarten Lafeber en Joost Luiten. Er wordt steeds meer aandacht aan de jeugd besteed.

Teaching professional[bewerken]

Voor de Tweede Wereldoorlog waren er 19 golfclubs in Nederland. Er waren dus weinig leraren. Na de oorlog duurde het tot 1974 voordat er nieuwe golfbanen bij kwamen. Daarna kwam alles in een stroomversnelling. Zo kwam ook het vak van golfleraar in opmars. Daar komt veel meer bij kijken dan goed spelen. Om teaching pro te worden moet er een opleiding gevolgd worden. In Nederland zijn daarvoor diverse mogelijkheden. De bekendste is de PGA-opleiding die wordt verzorgd door Fontys Hogescholen. De tweede grootste opleider in Nederland is de WGTF. Daarnaast biedt onder andere het CIOS een applicatiecursus golfleraar aan.

Tijdens en na de opleiding worden onder andere stages georganiseerd en applicatiecursussen gegeven. Er worden ook eisen gesteld aan het spelniveau van de toekomstige leraar. Jaarlijks dient iedere golfleraar bijscholing te volgen om up to date te blijven.

Bij de World Golf Teachers Federation zijn anno 2016 meer dan 25.000 golfleraren aangesloten, wat daarmee de grootste aaneengesloten wereldwijde organisatie voor golfleraren is.[1] In Nederland werd deze organisatie tot 2015 bekend als DGTF. Sinds 1 januari 2016 wordt de WGTF in België, Nederland en Luxemburg vertegenwoordigd door de WGTF of the Benelux.

Toernooien

De meeste professionals in Nederland zijn lid van de PGA, die hun belangen behartigt en toernooien hen organiseert. De PGA Holland organiseert de 'Monday Tour'.

De WGTF heeft een eigen Tour en Order of Merit met 10 wedstrijden georganiseerd op maandagen.

Veel professionals combineren het spelen van toernooien met het geven van les en clinics omdat ze met de toernooien niet genoeg verdienen. Dat kan afhangen van hun eigen niveau, maar ook van de beschikbare toernooien en het bijbehorende prijzengeld. Zo is het prijzengeld op de Europese PGA Tour altijd veel hoger geweest dan op de Ladies European Tour en stonden er veel meer toernooien op de jaarkalender.

Externe links[bewerken]