Chris van der Velde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Chris van der Velde (17 januari 1964) was een professioneel golfer en bondscoach.

Zijn opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Chris van der Velde is geboren in Nederland, maar opgegroeid in Norwich in de Verenigde Staten. Zijn vader is Nederlands, zijn moeder is Amerikaanse. Chris is een graduate van St. Bernard High School en Boston College. Toch verkiest hij golf te spelen voor zijn Nederlandse paspoort. Zijn echtgenote is Amerikaanse.

Playing pro[bewerken | brontekst bewerken]

Gewonnen[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland heeft Chris van der Velde zes keer de Order of Merit gewonnen en veel overwinningen behaald waaronder:

Teams[bewerken | brontekst bewerken]

Coach[bewerken | brontekst bewerken]

De Britse Professional Golfers Association benoemt hem tot Trainer van het jaar 1999. In 2001 volgt Van der Velde Tim Giles op als bondscoach bij de Nederlandse Golf Federatie, o.a. met Tom O'Mahoney, Joost Steenkamer en Hayo Bensdorp. Hij specialiseert zich in het korte spel. In 2003 wordt hij hoofdcoach van het Nederlands Nationaal Golf team. In 2006, op het World Amateur Team Championship in Stellenbosch, bestaat het Nederlandse team (t/m 21 jaar) uit Wil Besseling, Joost Luiten en Tim Sluiter. Het team verslaat in 4 rondes 69 landen en wint met 2 slagen voorsprong.

In 2008 haalt het Nederlandse damesteam zilver bij het Europees Kampioenschap.

Golfbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Chris van de Velde woont in Bend, Oregon. Hij is daar samen met Willem Willemstein eigenaar van de Tetherow Golf Club, een 72 holesbaan ontworpen door David McLay Kidd. Van der Velde is directeur van Golf Development for Arrowood Development, het bedrijf dat de baan heeft aangelegd.