Golion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Golion
Genre Anime, Mecha
Regie Katsuhito Taguchi
Muziek Asei Kobayashi, Masahisa Takeichi
Land van oorsprong Japan
Taal Japans
Gerelateerde series Voltron: Defender of the Universe
Voltron: The Third Dimension
Productie
Producent Toei Animation
Uitzendingen
Start 4 maart 1981
Einde 24 februari 1982
Afleveringen 52
Seizoenen 1
Netwerk of omroep TV Tokyo
Portaal  Portaalicoon   Televisie

King of the Beasts GoLion (百獣王ゴライオン, Hyakujūō Goraion) is een Japanse mecha/animeserie, uitgezonden in 1981. De serie liep 1 seizoen van 52 afleveringen, en was een productie van Toei Animation.

De serie werd later omgezet tot het eerste seizoen van de Amerikaanse serie Voltron: Defender of the Universe. Tevens stonden de personages en de robots uit de serie model voor het derde seizoen van “Voltron: Defender of the Universe” en de serie Voltron: The Third Dimension.

Verhaal[bewerken]

GoLion ' s verhaal begint in 1999, wanneer de planeet Altea wordt veroverd door het Galra Keizerrijk. Niet veel later worden vijf jonge piloten, die op het moment van de aanval op verkenning waren in de ruimte, eveneens gevangen door de troepen van dit rijk. Ze worden gedwongen voor hun leven te vechten in de arena van Keizer Daibarzaal.

De piloten ontsnappen, en vluchten naar Altea. Daar ontdekken ze het geheim van de enorme robot GoLion, het enige wapen dat de Galra kan verslaan. GoLion was ooit een zelfbewuste, maar arrogante robot. Nadat hij een godin had uitgedaagd tot een gevecht, werd hij door haar opgesplitst in vijf robotische leeuwen.

De piloten sporen deze leeuwen op, en beginnen met de tegenaanval tegen de Galra.

Personages[bewerken]

Het GoLion-team[bewerken]

 • Akira Kogane (黄金 旭, Kogane Akira): de leider van het team. Hij bestuurt de Zwarte Leeuw. Akira is een strategisch denker, maar heeft een kort lontje. Als een van de teamleden hem tegenspreekt, heeft dit vaak een ruzie tot gevolg.
 • Isamu Kurogane (黒鋼 勇, Kurogane Isamu): de tweede bevelhebber en piloot van de Rode Leeuw. Hij houdt ervan om anderen voor de gek te houden. Hij is de enige van het team die geregeld tegen Akira’s bevelen in durft te gaan.
 • Hiroshi Suzuishi (錫石 宏, Suzuishi Hiroshi): het jongste lid van het team. Hij is ongeveer 12 jaar oud. Zijn specialiteit is wetenschap. Hij deinst er niet voor terug openlijk te zeggen wat hij denkt. Hij bestuurt de Groene Leeuw.
 • Tsuyoshi Seidō (青銅 強, Seidō Tsuyoshi): de sterke man van het team. Hij bestuurt de Gele Leeuw. Hij houdt van eten en is erg sterk.
 • Takashi Shirogane (銀 貴, Shirogane Takashi): de oorspronkelijke tweede bevelhebber in het team en piloot van de Blauwe Leeuw. Hij heeft een jongere broer genaamd Sho. Hij kwam in aflevering 6 om het leven als gevolg van een aanval door Honerva.
 • Princess Fala (ファーラ姫, Fāra Hime): de prinses van de planeet Altea. Ze nam Takashi’s plaats in a diens dood.

Bondgenoten[bewerken]

 • Raible (軍師ライブル, Gunshi Raiburu): Fala’s adviseur en mentor van het GoLion team.
 • King Raimon (ライモン王, Raimon Ō): Fala’s overleden vader. Hij verschijnt nog geregeld als geest om zijn dochter advies te geven.
 • Space Mice (宇宙鼠, Uchū Nezumi): een familie van vijf intelligente muizen. Ze waren Fala’s enige vrienden toen ze nog een kind was.
 • Sho Shirogane (銀亮, Shirogane Sho): de jongere broer van Takashi. Hij lijkt sterk op zijn oudere broer en wil diens dood wreken. Hij verblijft het grootste deel van de serie op de planeet Galra. In de laatste aflevering doodt hij Sincline, maar komt daarbij zelf ook om.
 • Princess Amyū (アミュー姫, Amyū Hime): Fala's nichtje van de planeet Hercules.

Het Galra Keizerrijk[bewerken]

Het Galra Keizerrijk is een leger van monsters en robots die zelfs hun eigen volk onderdrukken. Ze veroveren andere planeten om de bevolking als slaven te gebruiken.

 • Emperor Daibarzaal (ダイ・バザール大帝王, Dai Bazāru Daiteiō): de keizer van de Galra. Hij is een sadistische tiran die altijd ondergeschikten, waaronder zelfs zijn eigen zoon, laat opdraaien voor zijn mislukkingen. Hij verliest snel zijn geduld, en vermoord indien nodig zelfs zijn eigen onderdanen. Hij komt om in aflevering 50 wanneer hij eigenhandig de GoLion bevecht met een naar hem gemodelleerde robot.
 • Prins Sincline (シンクライン皇太子, Shinkurain Kōtaishi): Daibarzaals zoon, en de troonopvolger van het keizerrijk. Hij is een gevaarlijke en sluwe man. Zijn enige zwakte is dat hij verliefd is op prinses Fala, en haar derhalve niets aan wil doen. Tevens heeft hij een eergevoel, en weigert gemene truucs te gebruiken in een gevecht. In de laatste aflevering wordt hij doodgestoken door Sho.
 • Honerva (妖婆ホネルバ, Yōba Honeruba): een wetenschapper/heks die voor Daibarzaal de monsterlijke Beast Fighters maakt. Ze wordt aan het eind van de serie gedood door Sincline.
 • Sadak (サダック, Sadakku): een militaire commandant van de planeet Galra. Door zijn vele mislukkingen tegen GoLion wordt hij in aflevering 14 ter dood veroordeeld.
 • Galran Soldiers: soldaten van de Galran.

Omzetting naar Voltron[bewerken]

Bij het omzetten van de serie naar het eerste seizoen van Voltron, kregen alle personages nieuwe namen en werd veel van het geweld uit de serie gehaald. Tevens overleven alle primaire schurken de serie, waardoor ze later terug konden keren in het derde seizoen.

Afleveringen[bewerken]

 1. Escape from the Slave Castle
 2. The Extinct Star of Illusion
 3. An Apparition and Five Keys
 4. Resurrection of the Legendary Giant
 5. Fortress of the New Battle
 6. The Death of Brave Shirogane
 7. Fight of the Beautiful Princess
 8. Stolen Blue Lion
 9. Girl of the Evil Country
 10. The Secret of the White Lion
 11. The Red Rain of the Underworld
 12. The Evil Deeds of the Great Emperor
 13. Honerva the Beauty Appears
 14. The Crown Prince of Galra
 15. Get Over the Spectre of Shirogane
 16. The Love Bridge of Legend
 17. Challenge of Space
 18. The Sound of Steps in the Forest of Fear
 19. The Ghost Castle of Mystery
 20. Goodbye Earth
 21. Sister Star of Altea
 22. The Space Rose of Illusion
 23. Friday the 13th
 24. Search for the Small Shadows!
 25. Destroy the Huge Gun!
 26. Defeat the Invisible Enemy
 27. The Lullaby of the Giant Beast
 28. Birthday of the Demon
 29. The Sky of Fire Approaches
 30. The Black Love of the Crown Prince
 31. The Mecha Beast Fighter of Fear
 32. Behold the 100 Ton Punch
 33. Terror of the Space Frog
 34. Underground Secret Operation
 35. Defend the Soccer Stadium
 36. Death Match of Light and Shadow
 37. Speed Mania of Space
 38. Go Lion Hunting
 39. The Trap of the Super Armored Strength Star
 40. Altea Devoid of Tomorrow
 41. The Younger Brother of Brave Shirogane
 42. The Sand Planet Calls out Death
 43. Young Death Defying Squad of Anger
 44. Vow of Planet Jalu
 45. Great Army of Darkness
 46. Aburada's Great Victory of Love
 47. Target Mannaker
 48. Rebellion of the Mecha Fortress
 49. The Challenge of Mister Mecha X
 50. Great Charge To Galra
 51. Golion, Fighting Hard
 52. Burn Galra Castle

Muziek[bewerken]

Begintune
Eindtune

Externe links[bewerken]