Gommaar Timmermans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gommaar Timmermans, 2012.

Gommaar Timmermans (Lier, 15 augustus 1930), beter bekend onder zijn pseudoniem GoT, is een Belgisch striptekenaar en auteur.[1]

GoT is de zoon van de bekende Vlaamse schrijver Felix Timmermans. Hij studeerde reclame en keramiek aan de Antwerpse Academie en werd vanaf 1950 scenarist voor stripverhalen in" Kuifje" en "Ons Volkske", vaak getekend door Bob De Moor. Daarnaast tekende hij ook af en toe cartoons in de Duitse magazines "Quick" en "Neue Illustrierte".

GoT tekende strips en illustraties voor "Pats", de wekelijkse kinderbijlage bij de kranten van de Standaardgroep, vanaf het eerste nummer in september 1962. Zijn bekendste reeksen waren Fideel, de Fluwelen Ridder, De Tweehoofdige Gevlekte Filodendron, Arabella, de Geleerde Slak, Pepijn en De Wonderwinkel. In het blad "Zondagmorgen" tekende hij in 1963 de stop-comic Sylvester Beukenoot en in 1966 de Batman-parodie Gabriël Gagman.

In 1972 sloot hij zich aan bij het blad "De Nieuwe", waarvoor hij De Nieuwe Ark tekende. Voor "Belgische Avenue" tekende hij De Palavers van Savarin en in Knack Iam-boree en Weber. Voor het blad "Rosita" tekende hij de kinderstrips Het Zondagskasteel, De Kip, De Keizer en De Tsaar en De Grote Ballonrace.

In 1982 kreeg hij een hartinfarct. Nadien ging hij ook schrijven. Hij leverde een wekelijks humoristisch stukje af voor "Knack", dat hij zelf illustreerde. Een aantal daarvan zijn in boekvorm uitgegeven onder de titel Zeg eens kaas. Hij was ook co-auteur van de literaire gids Met Felix Timmermans door Lier uit 1997, samen met Jan Lampo en Arthur Lens. In 1999 ging GoT met pensioen.

In 1979 bewerkte de Belgische Radio en Televisie GoT's strip Jonas en de Wonderwinkel tot een dertiendelige tv-animatieserie.

Van 26 oktober 2010 tot en met 26 februari 2011 organiseerde de stad Lier een overzichtstentoonstelling van zijn werk.

Geboortekaartje Gommaar Timmermans

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]