Gordium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grafheuvel van koning Midas

Gordium (huidige naam Yassihöyük) is de oude hoofdstad van Frygië. De huidige stad Yassihöyük ligt in Turkije op 70-80 km ten zuidwesten van Ankara.

Volgens de mythe is Gordium gesticht door Gordias in de 8e eeuw v.Chr. Veel vroeger al woonden er mensen in de streek: ten noordoosten van de stad werd een Hettitische grafheuvel gevonden die uit de 17e of 16e eeuw v.Chr. stamt. Later zijn in de buurt van deze grafheuvel andere grafkamers ontdekt, waarvan de schatten tegenwoordig in het Archeologisch museum van Ankara te bewonderen zijn.

Volgens dendrochronologische gegevens werd er in 718 v.Chr in Gordium of Gordion een praalgraf gebouwd, dat bekendstaat als het graf van de Frygische koning Midas.

Rondom de oude stad zijn resten van leem, kleine steentjes en klei gevonden, die gedateerd zijn rond 800 v.Chr. Een stadsmuur (ca. 750 v.Chr.) zou ongeveer 7 meter hoog geweest moeten zijn. Rond 695 v.Chr. werd de stad door de Cimmeriërs verbrand. Later werd Gordium herbouwd, maar in de 2e eeuw v.Chr. werd de stad verlaten na een overval door de Galliërs of Galaten.

Volgens de legende hakte Alexander de Grote de onontwarbare Gordiaanse knoop door.