Gorges du Verdon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Gorges du Verdon
De kloof nabij het Lac de Sainte-Croix

De Gorges du Verdon of de Grand Canyon du Verdon is een kloof op de grens van de departementen Var en Alpes-de-Haute-Provence in het zuiden van Frankrijk. Het is na de Tarakloof in Montenegro de grootste kloof in Europa, uitgesleten door de rivier de Verdon over een lengte van 25 km. De kloof bevindt zich in het regionaal natuurpark Verdon, 180.000 hectare groot.

De rotswanden van de Gorges du Verdon zijn tot wel 700 m hoog en zeer imposant. Dit natuurverschijnsel trekt honderdduizenden mensen naar Frankrijk. Het ligt tussen Castellane en Moustiers-Sainte-Marie, bekend om het faience, een soort aardewerk die gekenmerkt wordt door zijn glazuurdecoratie.

De kloof eindigt in het stuwmeer van Sainte-Croix-du-Verdon, het Lac de Sainte-Croix. Met de aanleg van dit meer werd in 1973 begonnen, in 1975 werd het gevuld. Het meer is 14 km lang en 2 km breed. Het dorp Salles-sur-Verdon verdween door de aanleg van dit meer en werd op de oostelijke oever weer opgebouwd. Het meer van Sainte-Croix is de poort naar de Gorges du Verdon, de op een na grootste kloof van Europa. Het meer is dan ook gericht op toeristen. Vooral vlak bij de toegang tot de Gorges worden veel kano's, kajakken, waterfietsen en motorbootjes verhuurd aan mensen die de kloof willen bezoeken.

Er zijn diverse roofvogels uitgezet, met name de vale gier. Ze vliegen boven de kloof en zijn vanaf diverse uitzichtpunten goed zichtbaar. De gieren waren hier uitgestorven, maar nestelen nu weer op de steile rotswanden.

Aan beide zijden is een autoroute te volgen met uitzichtpunten over de kloof. Ten noorden van de rivier de Verdon is dit de Route des Crêtes. Deze begint bij Moustiers Ste. Marie en loopt via het bergdorp La Palud-sur-Verdon (centrum van de bergsport) tot Castellane. Ten zuiden van de rivier de Verdon is dit de Corniche Sublime. Deze begint bij het dorp Aiguines en loopt via Trigance tot Riblaquon.

Het is een geliefd gebied bij bergbeklimmers en natuurliefhebbers. Er ligt ruim 100 kilometer aan wandelpaden, waaronder het beroemde Martelpad. Dit vijftien kilometer lange pad van het chalet de la Maline naar de Samson Passage is genoemd naar de Franse speleoloog Édouard-Alfred Martel. Hij maakte in 1905 als eerste de tocht over de bodem van de kloof. Aan hem dankt de kloof de bijnaam Grand Canyon du Verdon. Van hem is namelijk het citaat: "De kloof van de Verdon is de meest Amerikaanse van alle Franse ravijnen. Dat houd ik vol na de Grand Canyon gezien te hebben."

Enkele uitzichtpunten zijn:

  • Balcons de la Mescla
  • Pont de l'Artuby
  • Les Cavaliers
  • Point Sublime
  • Belvédère du Couloir Samson
  • Belvédère du Pas de la Baou
  • Pont de Soleils

Galerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]