Faience (aardewerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Faience van Lunéville

Faience is een type aardewerk dat na eenmaal ('biscuit') in de oven gebakken te zijn bedekt wordt met een ondoorzichtige laag witte tinglazuur (vroeger ook wel 'wit'genoemd). Na eventuele beschildering door een plateelschilder met "onderglazuurverf" wordt het voorwerp vervolgens bedekt met een doorzichtige laag glazuur met lood- en tinoxiden. Vervolgens wordt het voorwerp nog een keer in de oven gebakken.[1] De schildering versmelt tijdens het bakken met de glazuurlaag en wordt er zo ingebrand. Het woord faience is afgeleid van Faenza, een plaats in Italië waarvan de pottenbakkerijen in het midden van de 15e eeuw internationaal vermaard waren. Al in de veertiende eeuw werd in Faenza majolica gemaakt met veelal gekleurde verf op een witte achtergrond.

Met dit procédé probeerden de plateelbakkers om het aardewerk op Chinees porselein te laten lijken. Het glazuur werd voor het eerst in de 9e eeuw in Bagdad ontwikkeld en werd via Spanje en Italië in de rest van Europa geïntroduceerd. Bij twijfel of een stuk keramiek van porselein is of van faience, kan men kijken of er een scherfje af is. Is het keramiek van binnen bruin of beige, dan is het faience. De scherf van porselein is altijd wit.

In Italië, Scandinavië en Spanje wordt dit type aardewerk majolica genoemd. In Nederland wordt het Delfts blauw of Delftse faience genoemd. Ook wel Harlinger aardewerk of Makkums. Verder is sinds 1759 het Arnhems blauw van de Arnhemse faiencefabriek bekend. In Engeland wordt hetzelfde type English Delftware genoemd.

Belangrijke centra[bewerken | brontekst bewerken]

In het Franse plaatsje Sarreguemines en later ook in Digoin werd vanaf de tweede helft van de 19e eeuw tot 2007 faience geproduceerd. De fabrieken produceren serviesgoed, fantasieobjecten, bouwkundig aardewerk (tegels en fresco's) en keramische kunst. De producten genieten wereldfaam en zijn overal in wereldsteden terug te vinden in en bij monumentale gebouwen. Veel objecten werden uitgevoerd in faience bedekt met gekleurde glazuur ook wel majolica genoemd, maar door de fijnere kwaliteit van het gebruikte basismateriaal levert dit een fraaier product dan de gewone grove majolica.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Faience van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.