Faience (aardewerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Faience van Lunéville

Faience is een type aardewerk dat met een ondoorzichtige witte laag geglazuurd is om het op Chinees porselein te laten lijken. Dit glazuur werd voor het eerst in de 9e eeuw in Bagdad ontwikkeld en werd via Spanje en Italië in de rest van Europa geïntroduceerd. Bij twijfel of een stuk keramiek van porselein is of van faience, kan men kijken of er een scherfje af is. Is het keramiek van binnen bruin of beige, dan is het faience. De scherf van porselein is altijd wit.

Egyptische faience heeft een enigszins vergelijkbaar uiterlijk, maar is een geheel ander product.

Het stuk aardewerk wordt eerst gebakken in de oven. Vervolgens wordt het overgoten met een glazuur met lood- en tinoxiden en weer gebakken (biscuit). Bij de tweede baklaag vormen de oxiden een verbinding met het kaliumsilicaat in de klei. Hierdoor krijgt het aardewerk een wit uiterlijk. Loodoxiden geven een extra glans. Het aardewerk kan vooraf gedecoreerd worden met een "onderglazuurverf". Deze wordt aangebracht voordat het aardewerk voor de tweede keer gebakken wordt. De schildering versmelt tijdens het bakken met de glazuurlaag en wordt er zo ingebrand. Correcties zijn dan niet meer mogelijk.

In Italië, Scandinavië en Spanje wordt dit type aardewerk majolica genoemd. In Nederland wordt het Delfts blauw of Delftse faience genoemd. Ook wel Harlinger aardewerk of Makkums. Verder is sinds 1759 het Arnhems blauw van de Arnhemse faiencefabriek bekend. In Engeland wordt hetzelfde type English Delftware genoemd. Het woord faience is afgeleid van Faenza, een plaats in Italië waarvan de pottenbakkerijen in het midden van de 15e eeuw internationaal vermaard waren.

Belangrijke centra[bewerken]

In het Franse plaatsje Sarreguemines en later ook in Digoin werd vanaf de tweede helft van de 19e eeuw tot 2007 faience geproduceerd. De fabrieken produceren serviesgoed, fantasieobjecten, bouwkundig aardewerk (tegels en fresco's) en keramische kunst. De producten genieten wereldfaam en zijn overal in wereldsteden terug te vinden in en bij monumentale gebouwen. Veel objecten werden uitgevoerd in faience bedekt met gekleurde glazuur ook wel majolica genoemd, maar door de fijnere kwaliteit van het gebruikte basismateriaal levert dit een fraaier product dan de gewone grove majolica.

Zie ook[bewerken]