Gottfried Daniel Krummacher

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gottfried Daniel Krummacher
Persoonsgegevens
Geboren 1 april 1774 Teckelenburg
Overleden 30 januari 1837 Elberfeld
Functie Duits theoloog
Oriënterende gegevens
Beïnvloed door Johannes Calvijn John Bunyan
Levensbeschouwing christendom
Portaal  Portaalicoon   Filosofie
Grafmonument predikanten Niederländisch Reformierte Gemeinde in Elberfeld op de oude begraafplaats. (Momenteel Else-Lasker-Schüler Park)
Detail monument Krummacher

Gottfried Daniël Krummacher (Tecklenburg, 1 april 1774Elberfeld, 30 januari 1837) was een Duits theoloog. Hij had invloed in onder andere Nederland door zijn geschriften die na zijn dood werden uitgegeven: De Wandelingen Israëls (1837-1838), De evangelische heiligmaking (1839) Dagelijks Manna (1838), De worstelingen van de aartsvader Jacob (1841).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Krummacher bezocht het gymnasium in Hamm, waar hij Latijn, Grieks en Hebreeuws leerde. Toen hij theologie ging studeren werd hij ernstig aan het twijfelen gebracht ten opzichte van het christelijke geloof. Een hoogleraar aan de universiteit prentte volgens Krummacher zijn leerlingen in "dat de evangeliën volstrekt onbetrouwbaar waren." Nadat hij zijn studie had afgerond kreeg hij een betrekking als huisonderwijzer. Intussen was hij in aanraking gekomen met Duitse gelovigen die behoorden tot de piëtistische stroming. Ook las hij enkele boeken die in deze kring veel werden gelezen: Der vromen ondervinding op de weg naar de hemel van Lambertus Myseras en het boek De christenreis naar de eeuwigheid van John Bunyan. De inhoud van deze boeken en de contacten met deze gelovigen maakten veel indruk op hem. In 1798 deed Krummacher zijn intrede als predikant in Baerl. In 1801 vertrok hij naar Wülfrath, om ten slotte in 1816 predikant te worden in Elberfeld. Dit was destijds een bloeiende industriestad met een groeiende kloof tussen rijk (fabriekseigenaren) en arm (arbeiders). Wetenschap en politiek werden beheerst door de Verlichting en het liberalisme. De prediking van Krummacher zorgde in de omgeving van het Wuppertal voor een opwekking van het gereformeerde geloof in de lijn van Johannes Calvijn. Friedrich Engels, die in 1820 geboren werd in het Wuppertal, verweet predikers als Krummacher dat zij het arbeidersvolk verdoofden door hen hoop te geven op een beter leven in een hiernamaals.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Krummacher, Emil Wilhelm Leben v. Gottfried Daniel Krummacher (Elberfeld, 1838)