Graanzuiger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Graan overslaan aan de Graanpier in de Botlek, Rotterdam

Met een graanzuiger worden met graan en derivaten beladen voertuigen gelost. In de haven worden drijvende zuigers elevator genoemd. Bekend zijn vooral de drijvende graanelevatoren waarmee vooral in de 20e eeuw de lading vanuit de zeeschepen direct in de binnenvaartschepen werd overgeslagen. Anno 1965 stonden er vier rijdende walelevatoren (pneumaten) op de graanpier van GEM/GSM in de Botlek en in totaal 15 walelevatoren in het havengebied van Rotterdam. [1]

Overslag aan één van de GSM-pieren

Het gecombineerde graanbedrijf van de Graan Silo Maatschappij en de Graan Elevator Maatschappij had zowel drijvende als vaste elevatoren in bedrijf in de Botlek. De rijdende walelevatoren stonden op de Graanpier en stortten hun product op lange lopende banden, die het naar vertikale lopende banden brachten en dan via redlers of naar een silo, of gelijk weer naar een wachtend binnenschip aan een kleine andere pier.

De introductie van graanelevatoren in de haven van Rotterdam leidde in 1907 vanwege het verloren gaan van arbeidsplaatsen tot een grote havenstaking.

Tegenwoordig vindt men nog vaste graanzuigers als losinstalltie aan gebouwen.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]