Graeme Obree

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Obree in de "tucked"-positie

Graeme Obree (Ayr, 11 september 1965) is een Brits voormalig wielrenner. De excentrieke Schot is vooral bekend geworden door de revolutionaire fietshoudingen die hij ontwikkelde in de jacht op het werelduurrecord. Zijn eerste zelf ontwikkelde houding was de zogenaamde tucked-positie, waarbij hij met z'n handen een smal, recht stuurtje vasthield, z'n armen naast z'n borst vouwde en met zijn schouders op zijn handen rustte. Nadat Obree in 1993 mede dankzij deze revolutionaire houding het werelduurrecord op zijn naam had geschreven, besloot de UCI de tucked-positie voortaan te verbieden. Obree antwoordde hierop door het werelduurrecord, dat ondertussen op naam stond van Chris Boardman, in 1994 opnieuw te verbreken met zijn tweede onorthodoxe fietshouding: de Superman positie, met de armen gestrekt vooruit. Ook deze positie is, nadat Obree het record had verbroken, verboden door de UCI.

Om deze baanbrekende aerodynamische houdingen mogelijk te maken bouwde Obree zijn eigen fiets, "Old Faithful". De fiets had onder andere lagers uit een wasmachine. Die kunnen zo veel toeren aan dat Obree van mening was dat ze wel goed moesten zijn. Ook was het bottom bracket aanzienlijk smaller dan bij bestaande baanfietsen, omdat Obree vond dat je met de benen verder uit elkaar minder kracht kon zetten. Mike Burrows (fietsaerodynamica-expert en ontwerper van de koolstofvezel Lotus 108 van Chris Boardman, Obree's grootste rivaal) bouwde voor Obree een "verbeterde" versie van Old Faithful, als reservefiets. Obree vond de replica echter maar niks en heeft hem nooit gebruikt bij een recordpoging.

Later heeft hij het nog eens op de weg geprobeerd als prof, maar zonder grote successen. Zijn ploeg spoorde de renners aan epo te gebruiken. Obree weigerde dit en werd uit de ploeg gezet. In 2003 schreef hij zijn biografie 'The Flying Scotsman'. De biografie werd verfilmd in 2006. Graeme Obree wordt vertolkt door Jonny Lee Miller. In juli 2007 werd de film uitgebracht in het Verenigd Koninkrijk.

Privéleven[bewerken]

Obree is gediagnosticeerd als manisch-depressief en werd in zijn jeugd vreselijk gepest door leeftijdsgenoten. Tijdens zijn tienerjaren heeft Obree één maal geprobeerd zelfmoord te plegen. In het fietsen vond hij echter een manier om aan zijn situatie te ontsnappen en mentaal enigszins tot rust te komen.

In 1994 kwam Obrees broer om het leven bij een auto ongeluk. Obree raakte hiervan zo van slag dat hij een tweede zelfmoordpoging ondernam. Een vrouw ontdekte zijn bewusteloze lichaam echter op tijd om hem te kunnen redden.

Obree is getrouwd heeft twee kinderen.

Palmares[bewerken]

1993

1994

1995

Tourdeelnames[bewerken]

geen

Ploegen[bewerken]

  • 1993 - CSM Persan-Bic
  • 1994 - Specialized
  • 1995 - Die Continentale