Graf DK 10

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schematische weergave van graf DK 10

Graf DK 10 is de graftombe in de Vallei der Koningen dat oorspronkelijk toebehoort aan de Oud-Egyptische farao Amenmesses, uit de 19e dynastie. Het graf is een van de 19 graftombes in de vallei die al sinds mensenheugenis bekend zijn.

Het graf van Amenmesses is door diverse belangrijke egyptologen onderzocht: Richard Pococke, Jean-François Champollion, Karl Richard Lepsius, Edward R. Ayrton en sinds 1992 ook door Otto Schaden. Dit heeft alles te maken met een vête die in de Egyptische oudheid lange tijd tussen Seti II en farao Amenmesses heerste, nadat Amenmesses de troon van Seti II in had gepikt. Toen Amenmesses was gestorven en begraven, besloot zijn opvolger en broer, Seti II, vermoedelijk de geschiedenis van Amenmesses uit te wissen. Hij vernietigde Amenmesses' mummie, liet in alle documenten Amenmesses' naam vervangen door zijn eigen naam en plaatste tot slot de lichamen van Takhat (Amenmesses' moeder) en Baktwerel (Amenmesses' vrouw) in graf DK 10. Ook de decoraties in dit graf werden door Seti II vervangen.

In 2006 leidde het onderzoek naar graf DK 10 tot de ontdekking van graf DK 63, dat zich daar zeer dicht bij bleek te bevinden.

Overzichtskaart[bewerken]

Externe links[bewerken]