Graf DK 55

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sarcofaag uit DK55

Graf DK 55 is een graf in de Egyptische Vallei der Koningen, waarvan niet bekend is aan wie het behoorde. Ook de in het graf gevonden mummie is niet definitief geïdentificeerd. Aangenomen wordt dat het gaat om een persoon uit de 18e dynastie van het Oude Egypte. Er zijn theorieën dat het gaat om het graf van Echnaton of diens moeder Teye.

Graf DK 55 ligt in de buurt van Graf DK 6 en werd in 1907 ontdekt door de archeoloog Edward Ayrton, die in dienst van de Amerikaanse miljonair Theodore Davis stond. Het graf was al in de oudheid geplunderd. In de tombe lag een beschadigde sarcofaag en een mummie, waarvan Davis dacht dat het ging om Teye.

De reden hiervoor was dat een deel van de grafgiften voor haar waren bestemd, maar onderzoek op de mummie toont aan dat deze iets ouder dan 20 jaar was en verwant was met Toetanchamon. Omdat van Teye bekend is dat ze een hoge leeftijd bereikte, is uitgesloten dat het om haar mummie gaat. Misschien gaat het om Kiya, een bijvrouw van Echnaton: de canopen waren aan haar gericht.

Er werd ook geopperd dat het misschien om Echnaton zelf ging; een theorie die al vanaf de ontdekking verkondigd werd door Arthur Weigall. Reden hiervoor is de magische steen waarop de naam van Echnaton is vermeld. De leeftijd van rond de twintig maakt deze hypothese ook onwaarschijnlijk.

Een laatste mogelijkheid is dat Semenchare, de zoon van Echnaton hier begraven lag.

Overzichtskaart[bewerken]

Bronnen en literatuur[bewerken]

  • Aldred C., Akhenaten, King of Egypt, 1988
  • Davis T., The tomb of queen Tiyi, 1910
  • Reeves N., Akhenaten: Egypt's False Prophet, 2001
  • Weigall, A., The mummy of Akhenaten, JEA, 8, 1922, p.193 e.v.

Externe link[bewerken]