Graf DK 35

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Graf DK 35 is de laatste rustplaats van farao Amenhotep II. Het ligt in de Vallei der Koningen en wordt als één van de mooiere Egyptische graven beschouwd. Amenhotep II overleed in 1397 v.Chr. Het werd ontdekt door Victor Loret in maart 1898 en was volledig beroofd van zijn voorwerpen.

Architectuur[bewerken]

De structuur lijkt sterk op die van het graf van Thoetmosis III, de voorganger van Amenhotep. Het graf heeft eveneens twee assen. De oost-west-as heeft twee gangen en de rituele schacht. Na de schachtkamer draait het graf en de noord-zuid-as begint met de voorkamer. Deze heeft twee zuilen en via een trap en een derde gang komt men uit in de zaal met zes pilaren. Deze zaal is versierd met teksten van het boek Amdoeat. Via een kleine trap bereikt men de grafkamer waar een roodkwartsieten sarcofaag ligt. Op het ogenblik van de ontdekking lag de mummie van de farao er nog steeds in.

In de zaal met zes pilaren is nog een andere spectaculaire ontdekking gedaan. De zaal bevat verschillende zijvertrekken en in de westelijke lagen er achter een stenen muur negen koninklijke sarcofagen met de mummies van Thoetmosis IV, Amenhotep III, Merenptah, Seti II, Siptah, Sethnacht, Ramses IV, Ramses V en Ramses VI. Ook werden er twee vrouwelijke mummies aangetroffen, waarvan men denkt dat de ene die van koningin Teje is; de andere is onlangs geïdentificeerd als de moeder van Toetanchamon. Ze waren daar verborgen door de hogepriester Pindodjem om ze te vrijwaren van plunderingen en ontheiligingen.

Overzichtskaart[bewerken]

Bronnen en literatuur[bewerken]

  • Cerny J., The Valley of the Kings, 1973
  • Siliotti A., Graf der koningen, 1996

Externe link[bewerken]