Graham Greene (acteur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Graham Greene in 1998

Graham Greene (Six Nations Reservaat, 22 juni 1952) is een Canadees acteur. Hij komt uit de Oneida-indianenstam, en werd geboren in het Six Nations Reservaat in Ontario.

Greene raakte in eerste instantie betrokken bij de entertainment industrie toen hij een geluidsman werd voor rockbands. Hij studeerde aan The Centre for Indigenous Theatre's Native Theatre School en studeerde af in 1974, en verscheen daarna in het theater in Toronto en Engeland.

Zijn filmdebuut was in de film Running Brave in 1983, en daarna verscheen hij in films als Revolution (1985) en Powwow Highway. Het was echter zijn optreden als Kicking Bird in Dances with Wolves (1990) waardoor hij een ster werd. Hij kreeg een Oscarnominatie voor zijn rol.

Hij speelde daarna in films als Thunderheart, Benefit of the Doubt, en Maverick, en onder andere in de televisieseries Northern Exposure en L.A. Law.

In 1997, leed hij aan een zware aanval van depressiviteit, en lag een tijdlang in het ziekenhuis. Nadat hij hiervan was bijgekomen maakte hij films als The Green Mile. Hij acteert ook in de 'Twilight Saga'. Hij vertolkt in New Moon de rol van Harry Clearwater.