The Last of Us (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Last of Us
The Last of Us
Genre Post-apocalyptisch
Drama
Speelduur per afl. 46 - 81 minuten
Bedenker Craig Mazin
Neil Druckmann
Hoofdrollen Pedro Pascal
Bella Ramsey
Scenario Craig Mazin
Neil Druckmann
Muziek Gustavo Santaolalla
David Fleming
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Productie
Uitvoerend
producent
Craig Mazin
Neil Druckmann
Carolyn Strauss
Evan Wells
Asad Qizilbash
Carter Swan
Rose Lam
Productiebedrijf Sony Pictures Television
PlayStation Productions
Word Games
The Mighty Mint
Naughty Dog
Uitzendingen
Start 15 januari 2023
Afleveringen 9
Seizoenen 1
Netwerk of omroep Vlag van Verenigde Staten HBO
Vlag van België Telenet
Vlag van Nederland HBO Max[1]
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

The Last of Us is een Amerikaans post-apocalyptische dramaserie gemaakt door Craig Mazin en Neil Druckmann voor HBO. De serie is gebaseerd op het gelijknamige computerspel uit 2013 die werd ontwikkeld door Naughty Dog.

De serie is naar verluidt de grootste televisieproductie in de Canadese geschiedenis en werd gefilmd in Alberta van juli 2021 tot juni 2022. Het is de eerste HBO-serie die is gebaseerd op een computerspel en is een gezamenlijke productie van Sony Pictures Television, PlayStation Productions, Naughty Dog, The Mighty Mint en Word Games. Het eerste seizoen bestaat uit negen afleveringen, geschreven door Mazin en Druckmann. Druckmann schreef en regisseerde het originele spel. De originele spelcomponist Gustavo Santaolalla componeerde de partituur. De serie ging op 15 januari 2023 in première.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

De serie volgt Joel (Pedro Pascal), een smokkelaar die de taak heeft om de tiener Ellie (Bella Ramsey) door een post-apocalyptische Verenigde Staten te begeleiden.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage Seizoen
1 2
Pedro Pascal Joel Miller Hoofdrol
Bella Ramsey Ellie Williams Hoofdrol
Gabriel Luna Tommy Miller Terugkerend
Anna Torv Theresa "Tess" Servopoulos Terugkerend
Lamar Johnson Henry Burrell Terugkerend
Merle Dandridge Marlene Terugkerend
Melanie Lynskey Kathleen Coghlan Terugkerend
Nico Parker Sarah Miller Terugkerend
Jeffrey Pierce Perry Terugkerend
John Getz Edelstein Terugkerend
Rutina Wesley Maria Bijrol
Nick Offerman Bill Bijrol
Murray Bartlett Frank Bijrol
Keivonn Woodard Sam Burrell Bijrol
Storm Reid Riley Abel Bijrol
Scott Shepherd David Bijrol
Troy Baker James Bijrol
Ashley Johnson Anna Williams Bijrol
Josh Brener Presenator talkshow Gastrol
John Hannah Dr. Neuman Gastrol
Christopher Heyerdahl Dr. Schoenheiss Gastrol
Brad Leland Mr. Adler Gastrol
Marcia Bennett Mrs. Adler Gastrol
Natasha Mumba Kim Tembo Gastrol
Brendan Fletcher Robert Gastrol
Christine Hakim Dr. Ratna Pertiwi Gastrol
Jason Ritter Kruipende Infected Gastrol
Yayu Unru Lt. Generaal Agus Hidayat Gastrol
Juan Magana Bryan Gastrol
Graham Greene Marlon Gastrol
Elaine Miles Florence Gastrol
Paolina van Kleef Starend meisje Gastrol
Terry Chen Kapitein Wong Gastrol
Ruby Lybbert Bethany Gastrol
Ari Rombough Joyce Gastrol
Sonia Maria Chirila Hannah Gastrol
Nelson Leis Josiah Gastrol
Jason Vaisvila Marco Gastrol
Benjamin Rogers Timothy Gastrol
Darren Dolynski Dr. Jerry Anderson Gastrol
Laura Bailey Kari Gastrol
Kaitlyn Dever[2] Abigail "Abby" Anderson Hoofdrol
Isabela Merced Dina Terugkerend
Young Mazino Jesse Terugkerend
Danny Ramirez Emanuel "Manny" Álvarez Terugkerend
Ariela Barer Mel Terugkerend
Tati Gabrielle Nora Terugkerend

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1 (2023)[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Nr. Afl. Titel Regisseur Schrijver(s) Datum uitzending Vlag van Verenigde Staten
11
When You're Lost in the Darkness
Craig MazinCraig Mazin & Neil Druckmann15 januari 2023
In 2003 veroorzaakt een massale schimmelinfectie een wereldwijde pandemie en verandert de geïnfecteerde slachtoffers in bloeddorstige aanvallers. Joel ontvlucht samen met zijn dochter Sarah en zijn broer Tommy Austin, terwijl de schimmel zich begint te verspreiden. Sarah wordt gedood door een soldaat die het bevel krijgt hen tegen te houden, terwijl Joel wordt gered door Tommy. Twintig jaar later woont Joel samen met zijn partner Tess als smokkelaar in de quarantainezone van Boston, die wordt beheerd door de Federal Disaster Response Agency (FEDRA). Wanneer Tommy geen contact met Joel kan opnemen vanuit zijn locatie in Wyoming, proberen ze een auto-accu te kopen bij Robert, een lokale dealer, maar deze wordt in plaats daarvan doorverkocht aan de Fireflies, een rebellengroep die zich verzet tegen de FEDRA. In een poging de accu terug te halen, ontdekken ze dat de deal is mislukt. Marlene, de leider van de Fireflies die gewond is geraakt tijdens de deal, smeekt Joel en Tess om de jonge Ellie naar het Massachusetts State House dat zich buiten de quarantainezone bevindt te brengen, in ruil voor voorraden en wapens. Ze worden betrapt door een soldaat terwijl ze naar buiten sluipen en Ellie steekt hem neer wanneer de soldaat hen test op infectie. De soldaat probeert haar neer te schieten, maar Joel slaat hem dood. Tess ontdekt dat Ellie besmet is, maar Ellie belooft hen dat ze niet zal veranderen. Ze beweert reeds drie weken geleden gebeten te zijn, terwijl alle slachtoffers binnen de dag veranderen. Het drietal gaat het biologisch besmettingsgebied binnen om de achtervolgende FEDRA-soldaten te ontvluchten. 
22
Infected
Neil DruckmannCraig Mazin22 januari 2023
Twee dagen voor de initiële uitbraak verneemt een mycoloog in Jakarta het nieuws van de dreigende pandemie en adviseert de regering om de stad te bombarderen om verspreiding te voorkomen. In het heden legt Ellie aan Joel en Tess uit dat ze naar het westen moet worden gevoerd in de hoop te worden gebruikt om een geneesmiddel te vinden. Wanneer ze ontdekken dat de weg naar het State House wemelt van de geïnfecteerden, nemen de drie een alternatieve route door een museum, waar ze worden aangevallen door zogenaamde "klikkers". Klikkers zijn vergevorderde blinde geïnfecteerden die zich oriënteren door middel van echolocatie. Ellie wordt gebeten. Ze komen aan bij het State House en ontdekken dat alle Fireflies dood zijn. Tess onthult dat ze werd gebeten in het museum terwijl Ellie's beet begint te genezen, wat haar immuniteit bewijst. Joel schiet een geïnfecteerde neer, die door middel van een ondergronds mycelium de horde waarschuwt waar ze zich bevinden. Tess overtuigt Joel om te ontsnappen met Ellie terwijl ze achterblijft, het gebouw opblaast en zelfmoord pleegt samen met de horde. 
33
Long, Long Time
Peter HoarCraig Mazin29 januari 2023
In het heden volgen Joel en Ellie de laatste instructies van Tess op en gaan op pad om Bill en Frank te vinden. Tijdens hun reis leert Joel Ellie over de executie van onschuldigen door de regering tijdens de eerste dagen van de uitbraak. In een flashback naar 2007 stuit Frank op het terrein van de paranoïde overlever Bill, die hem in huis neemt. De twee vormen een romantische relatie en delen hun passie voor muziek en eten. Enkele jaren later neemt Frank via de radio contact op met Tess en de koppels gaan een voorzichtige vriendschap aan. In het heden is Frank kreupel door een degeneratieve ziekte en vraagt Bill met hem te trouwen en hem vervolgens te euthanaseren met wijn doorspekt met een overdosis van zijn medicijnen. Bill stemt hier mee in, maar wil niet zonder Frank leven en drinkt van dezelfde wijn om samen met Frank te sterven. Joel en Ellie komen enige tijd later aan. Ze ontdekken een brief die Bill voor Joel heeft achtergelaten, waarin hij hem vertelt dat het beschermen van Frank zijn leven zin gaf na de uitbraak. Bill laat Joel zijn truck en wapens na. Joel neemt de truck en gaat samen met Ellie op zoek naar Tommy. 
44
Please Hold to My Hand
Jeremy WebbCraig Mazin5 februari 2023
Joel en Ellie reizen door Missouri op weg naar Wyoming en maken een noodzakelijke omweg door de ruïnes van Kansas City, waar ze in een hinderlaag worden gelokt door rovers. Joel doodt twee van hen, maar een derde overmeestert hem en wurgt hem bijna voordat Ellie hem redt door de man met haar pistool neer te schieten. Meer rovers, geleid door Kathleen, vinden de lichamen. Kathleen gelooft dat Joel en Ellie contact hebben met een man die ze zoekt, genaamd Henry, geeft opdracht tot een klopjacht. Kathleens onderbevelhebber, Perry, laat haar een kamer zien met iets dat ondergronds groeit, maar Kathleen beveelt hem het te verbergen totdat ze Henry vinden. Joel vindt een hoog gebouw waar hij en Ellie de nacht doorbrengen totdat ze een uitweg uit Kansas City kunnen vinden. Ze worden wakker en zien dat Henry en zijn broer Sam hen onder schot houden. 
55
Endure and Survive
Jeremy WebbCraig Mazin10 februari 2023
Na een patstelling tussen Henry en Sam met Joel en Ellie, stelt Henry voor om samen de stad te ontvluchten via ondergrondse tunnels. Joel stemt aarzelend in. Henry geeft aan Joel toe dat hij verantwoordelijk was voor de dood van Kathleens broer in ruil voor medicatie voor Sam's leukemie. Nadat ze door de tunnels zijn ontsnapt, wordt de groep beschoten door een sluipschutter. Joel vermoordt hem, maar ontdekt dat de sluipschutter via een walkietalkie contact had met Kathleen, die arriveert met haar militie. Terwijl Kathleen zich voorbereidt om Henry te vermoorden, komt een groot aantal geïnfecteerden uit de grond tevoorschijn, waaronder een grote "bloater" die Perry doodt. Kathleen wordt gedood door een kind-klikker. Nadat de groep ontsnapt is en de nacht doorbrengt in een motel, laat Sam Ellie zien dat hij is gebeten. Ellie probeert hem te genezen door haar bloed op zijn wonde aan te brengen. De volgende ochtend valt een besmette Sam Ellie aan. Henry aarzelt maar doodt hem. Geschokt door zijn daad pleegt Henry zelfmoord. Joel en Ellie begraven hen en gaan te voet verder op weg naar het westen. 
66
Kin
Jasmila ŽbanićCraig Mazin19 februari 2023
Drie maanden na de dood van Henry en Sam bereiken Joel en Ellie een kleine maar bloeiende gemeenschap in Jackson, waar Joel wordt herenigd met Tommy. Tommy is ondertussen gehuwd met Maria, die zwanger is van hem. Ellie verneemt het lot van Sarah via Maria. Joel neemt Tommy in vertrouwen over Ellie's immuniteit en zijn eigen afnemende mentale toestand. Hij vraagt Tommy om Ellie naar de Fireflies te brengen, omdat hij bang is dat hij haar niet kan beschermen. Ellie hoort hen en confronteert Joel, die volhoudt dat hun wegen zullen scheiden. 's Morgens wacht Ellie op Tommy, die haar komt halen. In de stallen ontmoeten ze Joel, die zich heeft bedacht nadat hij aan zijn dochter dacht. Samen reizen ze te paard naar de Universiteit van Colorado. Ze ontdekken dat de Fireflies hun basis hebben verlaten en mogelijk zijn verhuisd naar een ziekenhuis in Salt Lake City. Er arriveert een groepje rovers aan de universiteit, waar Joel en Ellie aan proberen te ontsnappen. Wanneer een van hen Joel aanvalt, doodt Joel hem, maar hij wordt tijdens het gevecht neergestoken. Joel en Ellie weten te ontsnappen aan de anderen, maar Joel stort al snel in en valt van hun paard, waardoor Ellie niet zeker weet hoe ze verder moet. 
77
Left Behind
Liza JohnsonNeil Druckman26 februari 2023
Ellie en een gewonde Joel schuilen in een verlaten huis. Terwijl Joel de dood nadert, dringt hij er bij Ellie op aan hem te verlaten. Ze herinnert zich haar tijd op de militaire school van FEDRA, waar ze samen met haar beste vriendin Riley Abel naar toe ging. Terwijl Ellie vooral problemen veroorzaakt en ruzie maakt met haar leeftijdsgenoten, rende Riley weg en wordt ze al drie weken vermist. Riley sluipt terug naar hun slaapkamer en onthult aan Ellie dat ze zich bij de Fireflies heeft aangesloten. Ze neemt Ellie mee naar een verlaten winkelcentrum, waar ze een fotohokje, een speelhal en een draaimolen verkennen. Riley vertelt Ellie dat de Fireflies haar een post in Atlanta hebben toegewezen en dat het haar laatste nacht in Boston is. Terwijl Ellie aanvankelijk van streek is, overtuigt ze Riley om te blijven, waarop ze kussen. Een geïnfecteerde valt hen aan en Ellie slaagt erin hem te doden, maar beiden worden tijdens het gevecht gebeten. In tranen besluiten ze bij elkaar te blijven en te wachten tot de infectie toeslaat. In het heden vindt Ellie een naald en begint ze Joel's wond te hechten. 
88
When We Are in Need
Ali AbbasiCraig Mazin5 maart 2023
Tijdens het jagen om eten te voorzien voor de nog steeds herstellende Joel ontmoet Ellie een prediker, David, en zijn medejager James. Ze ruilt haar hert in voor penicilline. David onthult dat de man die Joel neerstak in de Universiteit van Colorado een lid was van zijn groep. Ellie vlucht om Joel te kunnen behandelen. De volgende dag ziet ze David en enkele van zijn mannen aankomen om wraak te nemen op Joel. Ze trekt hun aandacht om hen weg te lokken van Joel, maar wordt gevangen genomen. In het kamp van David onthult hij dat hij zijn groep door de voedselschaarste zijn overgegaan tot kannibalisme. Ondertussen ontwaakt Joel en martelt enkele van Davids mannen om hem de verblijfplaats van Ellie aan te duiden op een kaart. David en James proberen Ellie te vermoorden, maar ze doodt James en ontsnapt. David jaagt haar op en probeert haar aan te randen, maar ze weet hem te overweldigen en doodt hem met een vleesmes. Joel vindt een getraumatiseerde Ellie buiten het brandende gemeenschapscentrum van de cultus en troost haar. 
99
Look for the Light
Ali AbbasiCraig Mazin12 maart 2023
In een flashback wordt getoond hoe Ellie's moeder Anna gebeten wordt door een geïnfecteerde terwijl ze bevalt van Ellie. Ze wordt gevonden door Marlene, die aarzelend Ellie meeneemt en Anna vermoordt, op diens verzoek. In het heden vangen Firefly-soldaten Ellie en slaan Joel bewusteloos. Nadat Joel wakker wordt in een ziekenhuis, legt Marlene uit dat ze Ellie voorbereiden op een operatie om een remedie te kunnen ontwikkelen, maar de operatie zal haar dood betekenen. Marlene geeft opdracht om Joel weg te leiden. Hij vecht echter terug en doodt de meeste soldaten en de hoofdchirurg. Joel vindt Ellie en verlaat het ziekenhuis. Marlene onderschept hen en zegt dat er nog tijd is om een remedie te vinden, maar Joel schiet haar neer en doodt haar. Wanneer Ellie wakker wordt, liegt Joel en vertelt haar dat de Fireflies andere personen die immuun zijn hadden gevonden, maar geen remedie kunnen ontwikkelen. Terwijl ze naar Jackson wandelen, drukt Ellie haar schuldgevoel uit. Ze staat erop dat Joel zweert dat zijn verhaal over de Fireflies waar is. Ze accepteert verbaal zijn woorden. 

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Na de release van Naughty Dog's computerspel The Last of Us in 2013, werd eerder al twee keer geprobeerd om het te verfilmen: een speelfilm geschreven door Neil Druckmann, de schrijver en creatief directeur van het spel. Deze film zou geproduceerd worden door Sam Raimi. Het tweede project was een korte animatiefilm van Oddfellows die werd geannuleerd door Sony. In maart 2020 werd een televisieserie aangekondigd in de planningsfase bij HBO, die naar verwachting de gebeurtenissen van dit spel en mogelijk enkele delen van het vervolg The Last of Us Part II zal behandelen. Naast Druckmann werd Craig Mazin genoemd om te helpen bij het schrijven en produceren van de serie, terwijl televisieproducent Carolyn Strauss en Naughty Dog-president Evan Wells als extra uitvoerende producenten werden genoemd, en Gustavo Santaolalla, die aan de games werkte als componist van de serie.[3] De serie werd aangekondigd als een gezamenlijke productie van Sony Pictures Television, PlayStation Productions en Naughty Dog.[4] Het is de eerste show geproduceerd door PlayStation Productions.[5] De show wordt geproduceerd onder de bedrijfsnaam Bear and Pear Productions.[6]

Johan Renck, Mazins medewerker aan zijn vorige HBO-serie Chernobyl, werd in juni 2020 aangekondigd als uitvoerend producent en regisseur van de pilotaflevering.[7] In november 2020 was hij gestopt vanwege planningsconflicten als gevolg van de COVID-19-crisis.[8] HBO gaf groen licht voor de serie op 20 november 2020. Asad Qizilbash en Carter Swan van PlayStation Productions werden benoemd tot uitvoerende producenten en Word Games werd toegevoegd als productiebedrijf. In januari 2021 voegde Mighty Mint zich bij de productie en werd Kantemir Balagov aangekondigd als de regisseur van de pilootaflevering. Balagov was al een aantal jaren geïnteresseerd in het verfilmen van het spel en zou graag verschillende van de eerste afleveringen van de serie hebben geregisseerd. In oktober 2022 zei Balagov dat hij het project een jaar eerder had verlaten vanwege creatieve meningsverschillen en zijn werk zou niet in de show te zien zijn. Rose Lam werd in februari 2021 toegevoegd als uitvoerend producent.

Volgens de Directors Guild of Canada begon de preproductie voor de serie in Calgary, Alberta, op 15 maart 2021. Mazin arriveerde in mei in Calgary. Ali Abbasi en Jasmila Žbanić werden in april 2021 aangekondigd als extra regisseurs. In juli zei Mazin dat het eerste seizoen uit tien afleveringen zou bestaan en dat er nog twee regisseurs moesten worden aangekondigd. In november 2022 werd het aantal van negen afleveringen van het eerste seizoen bevestigd. In juli 2021 onthulde de DGC dat Peter Hoar was aangesteld om te regisseren, in augustus gevolgd door Mazin, in september door Druckmann en in januari 2022 door Liza Johnson en Jeremy Webb. In februari 2022 bevestigde Druckmann dat hij een aflevering had geregisseerd. Directeur fotografie Nadim Carlsen, een frequente medewerker van Abbasi, merkte op dat hij samen met hem aan de negende en tiende aflevering werkte. Paul Becker choreografeerde de serie, en Barrie Gower is de protheseontwerper, verantwoordelijk voor de ontwerpen van de geïnfecteerden. Visual effects studio DNEG is betrokken bij de serie.

The Last of Us zou de grootste televisieproductie in de Canadese geschiedenis zijn, die naar verwachting meer dan 200 miljoen Canadese dollar aan inkomsten zal genereren voor Alberta. Volgens Damian Petti, voorzitter van de Canadese kunstenaarsvakbond IATSE 212, overschrijdt het budget van de show 10 miljoen Canadese dollar per aflevering, sommige bronnen suggereerden dat het budget dichter bij 15 miljoen per aflevering zou liggen, en Jason Kenney, de premier van Alberta, werd naar verluidt verteld dat het budget 200 miljoen per jaar zou kunnen bereiken. Luke Azevedo, filmcommissaris van Petti en Calgary, was van mening dat het productieteam Alberta gedeeltelijk koos voor productie vanwege het besluit van de regering in 2021 om het belastingkredietplafond van 10 miljoen per project af te schaffen. IATSE 212 beweerde dat de productie leidde tot een toename van 30 procent in vakbondslidmaatschap en werkgelegenheid. Het productieteam bestaat uit vijf artdirectors en honderden technici. Rodnyansky zei dat de show meerdere seizoenen zal duren, terwijl Kenney beweerde dat het wel acht seizoenen zou kunnen duren. Mazin suggereerde dat een tweede seizoen waarschijnlijk is als het eerste goed wordt ontvangen. Druckmann zei dat het eerste seizoen de gebeurtenissen van het eerste spel zal behandelen.

Casting[bewerken | brontekst bewerken]

Op Internationale Vrouwendag op 8 maart 2020 bevestigde Druckmann dat verschillende personages uit de games in de show zouden verschijnen, waaronder Ellie, Riley, Tess, Marlene en Maria. Op 10 februari 2021 werden Pascal en Ramsey gecast als respectievelijk Joel en Ellie. Eerder die dag werd gemeld dat Mahershala Ali de rol van Joel had gekregen nadat Matthew McConaughey deze had afgewezen. The Hollywood Reporter merkte op dat Ali "wel een rol omcirkelde" in de show, maar er kwam nooit een deal. Er werd aangekondigd dat Gabriel Luna op 15 april 2021 in een hoofdrol als Tommy zou worden gecast en dat Dandridge op 27 mei haar rol van Marlene uit de computerspellen zou hernemen. In mei verspreidde Classic Casting een castingoproep voor figuranten uit Calgary, Fort Macleod, High River en Lethbridge. Iedereen ouder dan 18 jaar kon zich aanmelden, en degenen in het bezit van voertuigen van 1995 tot 2003 werden aanbevolen. Er werd aangekondigd dat Parker op 30 juni als Sarah werd gecast. De casting van Pierce, Bartlett en O'Neill als respectievelijk Perry, Frank en Bill werd aangekondigd op 15 juli, gevolgd door Torv als Tess op 22 juli. Leland beweerde dat hij tegen oktober 2021 enkele scènes voor de show had gefilmd. Op 5 december beweerde Bartlett dat Offerman in de show zou verschijnen in een rol die dicht bij de zijne lag. Op 9 december onthulde Žbanić de casting van Greene, Miles en Wesley. Reid's casting als Riley Abel werd aangekondigd op 14 januari 2022. In februari verspreidde Mazin een castingoproep voor een jongen van 8–14 jaar die doof en zwart is en bedreven is in Amerikaanse gebarentaal of zwarte Amerikaanse gebarentaal. Deaf West Theatre bevestigde dat dit voor het personage Sam was, die zal verschijnen in twee afleveringen die in maart en april werden gefilmd. In juni kondigde Druckmann aan dat Troy Baker en Ashley Johnson in de serie zouden spelen. De casting van Lamar Johnson en Woodard als Henry en Sam werd in augustus aangekondigd, samen met de officiële aankondiging van Greene en Miles als Marlon en Florence. Lynskey's casting als Kathleen werd in september aangekondigd naast de teaser-trailer, terwijl Shepherd's casting in december in de eerste trailer werd onthuld.

Script[bewerken | brontekst bewerken]

Mazin en Druckmann schreven de serie. Volgens de Writers Guild of America West, schreven Druckmann en Mazin samen de eerste twee afleveringen. Druckmann schreef de achtste aflevering en Mazin schreef de overige zeven. Mazin - een fan van het videospel, die het ongeveer twaalf keer had gespeeld - werd voorgesteld aan Druckmann via Shannon Woodward, een wederzijdse vriend die Dina speelde in The Last of Us Part II. Druckmann, een fan van Mazin's serie Chernobyl, werkte oorspronkelijk aan een verfilming van het spel. Mazin vond dat het de lengte en het tempo van een televisieserie vereiste, en Druckmann was het daarmee eens. Mazin zei dat de serie een paradigmaverschuiving kan betekenen voor film- en televisieaanpassingen van videogames vanwege de kracht van het verhaal, en merkte op dat "het HBO-managers slechts 20 minuten zou kosten op Google om te realiseren dat The Last of Us de Lawrence of Arabia is van videogameverhalen". Mazin zei dat de wijzigingen die worden aangebracht voor de aanpassing "bedoeld zijn om dingen op te vullen en uit te breiden, niet om ongedaan te maken, maar om te verbeteren". Hij merkte op dat de serie episodische verhaallijnen vermeed, zoals willekeurige ontmoetingen die niet in het originele verhaal voorkomen. Hij zei dat inhoud die uit het spel is geknipt, aan de show zal worden toegevoegd. Druckmann merkte op dat sommige scripts van de show de dialoog rechtstreeks uit het spel leenden, terwijl andere meer afwijken. Sommige van de actievolle sequenties van het spel zullen worden gewijzigd om meer te focussen op het karakterdrama van de show, op aanmoediging van HBO. Druckmann merkte op dat de serie de tegenovergestelde benadering van aanpassing hanteerde dan de film Uncharted, gebaseerd op de videogameserie van Naughty Dog. Terwijl Uncharted een nieuw verhaal vertelde met momenten uit de games om een "Uncharted-smaak" te geven, is The Last of Us een directe aanpassing met kleine afwijkingen, waardoor wijzigingen zoals het veranderen van personageperspectieven mogelijk zijn op een manier die onbereikbaar is in een meeslepend spel. De uitbraak van de pandemie vindt in de serie plaats in 2003, in tegenstelling tot 2013 zoals in het spel.

Opnames[bewerken | brontekst bewerken]

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Gustavo Santaolalla componeerde de muziek voor de televisieserie.[3][9][10] Hij zei dat Latino-kijkers "accenten zullen herkennen" van zijn muziek. Hij putte uit zijn ervaringen in film en televisie, nadat hij de thema's en enkele nummers had gecomponeerd voor Jane the Virgin (2014–2019) en Making a Murderer (2015–2018).

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Zowel Pedro Pascal als Bella Ramsey speelden mee in de HBO-serie Game of Thrones. Pascal speelde Oberyn Martell en Ramsey speelde Lyanna Mormont.
  • Merle Dandridge zal haar rol van Marlene uit de games opnieuw spelen.
  • Troy Baker sprak de stem van Joel Miller in in het originele spel.
  • Ashley Johnson sprak de stem van Ellie Williams in in het originele spel. In de serie speelt ze de moeder van Ellie.
  • Jeffrey Pierce sprak de stem van Tommy Miller in in het originele spel.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]