Naar inhoud springen

Gravenstraat (Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Geerlings' robot (overleg | bijdragen) op 21 sep 2018 om 14:54. (→‎top: -/- spaties voor ref (verzoek op WP:VPB))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Gravenstraat (Den Haag)
De Gravenstraat met het pand van de voormalige Bonneterie
Geografische informatie
Locatie       Den Haag
Stadsdeel Centrum
Begin Buitenhof
Eind Dagelijkse Groenmarkt
Lengte 75 m
Breedte 12 m
Algemene informatie
Aangelegd in 1861
Genoemd naar Graven van Holland
Openbaar vervoer Tramlijn 16 (Haaglanden)
Portaal  Portaalicoon   Den Haag

De Gravenstraat is een straat in het centrum van Den Haag. De straat loopt van noord naar zuid en ligt in het verlengde van het Buitenhof en loopt in het zuiden over in de Dagelijkse Groenmarkt. In het oosten komen van het Buitenhof gezien de Passage, Kettingstraat en het Achterom op de straat uit. Aan de westzijde is er aaneengesloten bebouwing.

Aan de straat liggen een aantal rijksmonumenten waaronder het pand van het voormalige, in 2013 gesloten, warenhuis Maison de Bonneterie uit 1913 gebouwd in opdracht van J. Cohen uit Amsterdam in de stijl van de Um Achtzehnhundert Bewegung. Het ontwerp is van A. Jacot in samenwerking met A.H. Zinsmeister, J.L.Crouwel en G.F.la Croix. Het is een voorbeeld van het type warenhuis dat in het begin van de 20e eeuw in veel Europese steden gebouwd werd.[1] Tot 1913 behoorde het stuk grond nog bij de oude Groenmarkt, een groentemarkt die aansloot aan het Buitenhof.

HTM tramlijn 16 rijdt in beide richtingen door de relatief smalle straat waarbij in verband met de breedte van de straat geen vluchtheuvel bij de halte mogelijk is.

De Gravenstraat ontstond in 1861 als doorbraak tussen de huizen die het Buitenhof van de Groenmarkt afsloten. Het Buitenhof was oorspronkelijk met een gracht omgeven. Om de gracht werden huizen gebouwd en nadat de huizen waren gesloopt kwam in 1861 de Gravenstraat tot stand. De naam van de straat is een verwijzing naar de graven die ooit op het Binnenhof woonden.[2]