Greenwich-tijdsignaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Greenwich-tijdsignaal
Vista-kmixdocked.png
De vijf korte piepen en een zesde langere (download·info)

Het Greenwich-tijdsignaal (Engels: Greenwich Time Signal) is een serie van zes korte pieptonen die worden uitgezonden op de radiozenders van de BBC om exact het nieuwe uur aan te duiden. Ze werden voor het eerst gebruikt in 1924. De piepjes worden uitgezonden van de 55e tot en met de zestigste seconde van de 59ste minuut van ieder uur. De piepjes duren 0,1 seconde, terwijl de laatste een halve seconde duurt. Het tijdsignaal wordt meestal gebruikt door mensen om hun horloge weer exact gelijk te zetten.

Als er een schrikkelseconde is, worden er zeven piepjes gespeeld (of, theoretisch, vijf bij een negatieve schrikkelseconde). Vóór de invoering van de schrikkelseconden was de laatste piep even lang als de andere.

Op de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) werden de tonen tot medio 2018 ook gebruikt om het nieuwe uur, en daarmee het radionieuws, te laten beginnen. Oorspronkelijk waren dit ook zes piepjes, alle even lang. In 1991 is dit veranderd; sindsdien worden er drie gebruikt, met de derde verlengd net als bij de BBC.[1] Op de Nederlandse publieke zender Radio 1 klinkt dat zo: Dit is Radio 1. Piep. Piep. Piiiep. ... uur. Dit is het Radio 1 Journaal.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. [1] De rode lopers van de radio (Trouw, 4 augustus 2007).