Grein (gewicht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een grein is een gewichtseenheid die gebruikt werd voor de invoering van het decimale stelsel.

Een grein is 1/5760 deel van een medicinaal pond en komt bij benadering overeen met 65 milligram. Het medicinale pond was onderverdeeld in twaalf ons, die elk weer onderverdeeld waren in acht drachma's. Een drachma was onderverdeeld in drie scrupel en een scrupel was verdeeld in twintig grein.

Het grein is tevens de oorsprong van het gezegde "geen greintje"; zoals in "Pietje heeft geen greintje verstand van Griekse mythologie".

Een iets andere grein wordt ook gebruikt bij het wegen van parels en edelstenen: een karaat (200 mg) komt overeen met vier grein ofwel 50 milligram voor een grein.[1]

Eenheid Equivalent (bij benadering)
Medicinaal pond  375 gram
Ons 31,25 gram
Drachma 3,9 gram
Scrupel 1,3 gram
Grein 65 milligram

Onder het Nederlands metriek stelsel was een grein ook wel de benaming voor een decigram (0,1 gram).[2]

Een doosje .38 Special patronen met 148 grain kogels.

In de Verenigde Staten en Canada wordt het grein (Engels: grain) gebruikt als gewichtseenheid voor het gewicht van een kogel of het gewicht van het kruit dat zich in een patroon bevindt. Zo zat er in de eerste .22 Long Rifle-patroon een 5 grains (0,32 gram) lading zwartkruit en een 40 grains (2,6 gram) loden kogeltje. 1 grain is gelijk aan 64,79891 milligram. Grains worden ook in Nederland gebruikt binnen de wapentechniek en de schietsport.

Het grein wordt soms ook gebruikt om de luchtvochtigheid uit te drukken of de hoeveelheid schadelijke deeltjes in een kubieke meter lucht.