Grenzeloos (Van Beurden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Grenzeloos
Componist Bernard van Beurden
Gecomponeerd voor sopraan, fanfareorkest
Compositiedatum 1991
Première 1991
Opgedragen aan Joost van Beek
Duur ± 12 minuten
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Grenzeloos is een compositie voor sopraan en fanfareorkest van de Nederlandse componist Bernard van Beurden.

Geschiedenis[bewerken]

Dit werk werd door Bernard van Beurden geschreven in opdracht van de Stichting Amsterdams Fonds voor de Kunst en was bepaald voor de Fanfare promotie concerten, georganiseerd door de Samenwerkende Amateur Muziek Organisaties (SAMO). Het werk werd opgedragen aan de dirigent en langjarige secretaris van de Bond van Orkestdirigenten (BvO) Joost van Beek.

Muziek[bewerken]

Grenzeloos is een gezongen en gespeeld pamflet, een pamflet dat een aanklacht is tegen mensen die uit naam van dezelfde god elkaar op gruwelijke wijze naar het leven staan. De tekst van Grenzeloos is ontleend aan de Koran, de Bijbel en twee grafschriften van overleden kinderen. De Koran en de Bijbel vragen in een aantal fragmenten of God de mensheid leiding wil geven, naar hen wil luisteren en er wordt gedreigd met het onherroepelijke Laatste Oordeel.

In het eerste grafschrift wordt de schoonheid van het kind beschreven en in het tweede, waarmee het werk eindigt, laat de componist het kind zelf aan het woord in een melodie die sterk aan een kinderlied doet denken. In dat lied vraagt het kind aan God: Mocht ik sterven voordat ik wakker word (lees: tot leven kom) dan vraag ik U mijn ziel tot U te nemen. Er is bewust gekozen voor een Engelse vertaling van alle teksten, het Engels, dat de "verstaanbaarheid" van de volkeren onderling had moeten bevorderen.

Discografie[bewerken]

Orkestratie[bewerken]

Fanfareorkest[bewerken]