Griffierecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Griffierecht is de bijdrage die de burger betaalt in de kosten van rechtspraak als iemand een gerechtelijke procedure instelt.

Nederland[bewerken]

Griffierecht moet vooraf worden betaald aan het gerecht waar de zaak dient. De griffier zendt hiervoor een acceptgiro. Als het griffierecht niet wordt betaald, dan is de kans groot dat de zaak niet in behandeling wordt genomen. Een advocaat schiet voor een cliënt het griffierecht meestal voor en brengt het vervolgens in rekening. De hoogte van de griffierechten wordt periodiek aangepast door het Ministerie van Justitie. Griffierecht is niet van toepassing op strafzaken. Griffierecht werd vroeger ook wel vast recht genoemd.

Aanhangig in de Tweede Kamer is een forse verhoging in 2013 van de griffierechten: Wijziging van de Algemene wet bestuursrecht, de Wet griffierechten burgerlijke zaken en enige andere wetten in verband met de verhoging van griffierechten[1] De rechtspraak moet zo ‘kostendekkend’ worden, is de gedachte. Hoewel de precieze invulling van de plannen nog niet bekend is, hebben diverse organisaties al berekend hoe hoog de griffierechten zullen worden. Een burenruzie voor de rechter uitvechten zal dan geen 530, maar 2000 euro kosten, becijferde de Raad voor de Rechtspraak. Nieuw is dat niet alleen de eiser, maar ook de gedaagde in een conflict dat bedrag moet betalen. In beroep gaan tegen de beslissing van de gemeente of een andere overheid, bijvoorbeeld over de dakkapel van de buren, kost dan geen 41, maar 500 euro. Daarbij komt dat de verliezende partij – dus ook de burger – met de totale rekening van de twee partijen komt te zitten.

Naar aanleiding van het Begrotingsakkoord 2013 van april 2012 heeft de premier aangekondigd dat het wetsvoorstel wordt ingetrokken.[2]

Aanhangig is inmiddels de Wijziging van de Algemene wet bestuursrecht, de Wet griffierechten burgerlijke zaken en de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek in verband met aanpassing van griffierechten.

België[bewerken]

De griffierechten (droits de greffe) omvatten de rolrechten, de opstelrechten en de uitgifterechten en worden geregeld in Titel III (de artikelen 268 en volgende) van het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten.

Een wet heeft de rolrechten verhoogd (wet van 28 april 2015 tot wijziging van het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten teneinde de griffierechten te hervormen).

Externe link[bewerken]