Groeve Sweijer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ruigtekruid en grasgebied
Bos aan de rand van de groeve Sweijer

De Groeve Sweijer is een beschermd natuurgebied in het oosten van de gemeente Simpelveld, Limburg. Het is vermeld op de Lijst van gebieden van Natuurmonumenten. De groeve is gelegen tussen de A76 en de nabijgelegen wijk Baaks/Sweijer en is vernoemd naar Sweijer.

De voormalige zand- en grindgroeve in het dal van de Eyserbeek is van groot belang voor libellen en amfibieën. Door begrazing ontstaat rond de poelen een afwisselende begroeiing met ruigtekruiden voor libellen en zandige plekjes voor rugstreeppad en vroedmeesterpad. In het gebied liggen enkele historische voetpaden, zoals het wandelpad door de graslanden van Waalbroek. Hier groeien onder meer boerenwormkruid, stalkaars en teunisbloem. In de buurt van de groeve zit een roekenkolonie.

Natuurmonumenten wil de gewelven over de Eyserbeek verwijderen, zodat dieren zich makkelijker langs de beek kunnen bewegen. Langs de A76 die langs het gebied loopt, legt Natuurmonumenten poelen aan waardoor Groeve Sweijer beter aansluit op het noordelijk gelegen Imstenraderbos.