Stalkaars

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stalkaars
Stalkaars
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Lamiiden
Orde:Lamiales
Familie:Scrophulariaceae (Helmkruidfamilie)
Geslacht:Verbascum (Toorts)
Soort
Verbascum densiflorum
Bertol.
bloem
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Stalkaars op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De stalkaars (Verbascum densiflorum) is een tweejarige plant die behoort tot de helmkruidfamilie (Scrophulariaceae). De soortaanduiding densiflorum verwijst naar de dicht opeenstaande bloemen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De tot 3 m hoge plant bloeit slechts eenmalig. De plant beschikt over een speciale droogte-aanpassing: de viltig behaarde bladeren lopen af rondom de stengel, waardoor het regenwater naar de wortel geleid wordt. De beharing vermindert verdamping.

De kroonbladen zijn geel door een flavonoïde en beschikken over een hoge uv-reflectie. De meeldraden zijn vergroeid. De bloemen zijn in een aarvormige bloeiwijze gerangschikt. De plant bloeit van juni tot september, van onder naar boven. De bloemen zijn circa 3 cm groot. Hieruit ontwikkelt zich een bruin kapsel dat de zaden bevat. De plant bevat circa 60.000 zaden per plant en 300 zaden per bloem.

Het verschil tussen de koningskaars en stalkaars is te zien aan de bloemen. Bij de koningskaars zijn deze kleine (1,5 tot 3 cm breed) en trechtervormig en bij de stalkaars zijn deze groot (3 tot 5 cm breed) en een vlak uitgespreide bloemkroon.

Biotoop[bewerken | brontekst bewerken]

De stalkaars prefereert droge, open, omgewerkte grond. In België en Nederland komt de stalkaars voor in de duinen, in de Gelderse rivierdalen en in Belgisch en Nederlands Limburg.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege de slijmstoffen en de saponine worden de bloemen onder meer bij hoest gebruikt. In de volksapotheek wordt hij ook tegen reuma gebruikt. Ook wordt het sap van de bladeren aanbevolen bij slecht helende wonden. Behalve genoemde stoffen bevatten de bloemen ook etherische olie, fytosterolen en rubber.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]