Naar inhoud springen

Groothoofdspoort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Groothoofdspoort
Groothoofdspoort
Locatie
Locatie Dordrecht
Adres Boomstraat 39Bewerken op Wikidata
Coördinaten 51° 49′ NB, 4° 40′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Vestingwerk
Bouw gereed 15e eeuw
Verbouwing 1618/1692
Architectuur
Bouwstijl Renaissance
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 13310
Detailkaart
Groothoofdspoort (Binnenstad)
Groothoofdspoort
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Luchtfoto van de Groothoofdspoort (1920-1940), Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

De Groothoofdspoort is een nog bestaande stadspoort van Dordrecht, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De poort is gelegen op het punt waar de drie rivieren, de Oude Maas, de Merwede en de Noord samenkomen.

Cornelis Pronk (1691-1759) noteerde bij een tekening van Paulus van Liender (1731-1797) van het Groothoofd: "De Groote Hoofd Poort te Dordt".

Uit bouwhistorisch onderzoek is gebleken dat de kern van de poort zijn oorsprong heeft in de veertiende en vijftiende eeuw. Dit kan men zien in de poortdoorgang. De gewelven zijn, hoewel compleet opnieuw opgemetseld tijdens de ingrijpende restauratie in de jaren zeventig, gotisch van oorsprong. Tijdens de verbouwing van 1618 kreeg de poort een renaissance-uiterlijk. In 1692 werd de kap vervangen door de huidige koepel.

Boven de doorgang is de Maeght van Dordrecht te zien. De voorpoort in Lodewijk XV stijl aan de rivierzijde dateert uit de 18de eeuw en verving een oudere voorpoort.

De maagd is gezeten in een tuin (omheining, die enerzijds haar ongehuwde staat symboliseert, maar anderzijds verwijst naar de onneembaarheid van de stad Dordrecht, omdat zij is omgeven door water). In haar ene hand heeft zij het wapen van Dordrecht en in de andere hand een palmtak. Rondom haar zijn wapens van Nederlandse steden afgebeeld, die in relatie met Dordrecht stonden.

Sinds 1 april 2010 maakt de poort deel uit van Bellevue Groothoofd hotel culinair.

Zie de categorie Groothoofdspoort van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.