Gudfred

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gudfred
Koning van Denemarken
Regeerperiode 804 - 810
Kroning 804
Sterfdatum 810
Friese kust
Voorganger Siegfried
Opvolger Hemming

Gudfred was een Deense of Viking-koning die regeerde van 804 tot 810. Hij was de jongste zoon van koning Siegfred. Zijn naam wordt ook geschreven als Godfred, Göttrick, Gøtrik en Gudrød.

Er wordt verondersteld dat Halvdan, Gudfreds oudere broer, graaf werd van enkele rijke handelssteden ten zuiden van de rivier de Eider in het huidige Duitsland. Omdat Halvdan geen belasting wilde betalen aan Gudfred, wendde hij zich tot keizer Karel de Grote in 807. Gudfred mobiliseerde een leger en versterkte Danevirke, een defensielinie in het zuiden van Jutland. In 808 bezette hij Reric, een van de genoemde handelssteden, maakte het met de grond gelijk, vermoordde Drożko van de Obodriten en liet de handelaren zich vestigen in Sliestorp (ook wel: Hedeby), een nieuwe stad in de defensielinie op Danevirke.

In 810 liet Gudfred een zeeleger de Friese kust plunderen, en maakte plannen voor een aanval op Aken. In dezelfde zomer werd hij vermoord door enkele Húskarls, de lijfwachten van Scandinavische koningen. Volgens Notker van Sankt-Gallen was een van de lijfwachten een zoon van de koning.

Na Gudfreds dood was Hemming koning tot zijn dood in 812. Daarna ontstond er een langdurige troonstrijd tussen de zonen van Gudfred en hun neven, de zonen van Halvdan, in het bijzonder met Harald Klak Halvdansson.

Literatuur[bewerken]