Guile

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vertaalhulp gevraagd. Dit artikel bevat mogelijk (taal)fouten.
U kunt dit artikel verbeteren. Op de overlegpagina of de vertaalpagina is mogelijk meer informatie te vinden.

Guile
(ガイル Gairu)
Personage uit Street Fighter
Cosplay Guile en Cammy tijdens New York ComiCon, 2014.
Cosplay Guile en Cammy tijdens New York ComiCon, 2014.
Eerste spel Street Fighter II: The World Warrior
Schepper(s) Capcom
Engelse stem Kirk Thornton, Michael Donovan, Travis Willingham
Japanse stem Tesshō Genda, Toshihide Tsuchiya, Unshō Ishizuka, Unshō Ishizuka, Hiroki Yasumoto, Masane Tsukayama, Norio Wakamoto, Shin-ichiro Miki
Motion-capture-acteur(s) Jean-Claude Van Damme
Echte acteur(s) Jean-Claude Van Damme, Scott Adkins
In-universe-informatie Geslacht: man
Nationaliteit: Amerikaans
Vechtstijl: mariniersgevechtstraining / taekwondo
Beroep: commandant en piloot United States Air Force
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Guile (Japans: ガイル) is een personage dat begin jaren 90 werd bedacht door computerspellenfabrikant Capcom. Hij komt voor in de reeks gevechtsspellen van Street Fighter. Hij was voor het eerst te zien in Street Fighter II: The World Warrior.

Achtergrond[bewerken]

Guile maakte zijn eerste verschijning in Street Fighter II (1991) als een van de acht selecteerbare personages in de eerste release van het spel. Hij is een Major in de United States Air Force, en verlaat zijn land en familie om in de World Warrior toernooi de dood van zijn vriend Charlie, die werd gedood door M. Bison, het toernooi sponsor, te wreken. Uiteindelijk verslaat hij Bison, maar wordt afgeraden hem te doden door zijn vrouw en hun dochter. Guile spaart Bison en keert terug om een familie man te zijn.

Guiles oorlogsmaat Charlie zou verschijnen in de latere prequel-serie Street Fighter Alpha, hoewel Guile zelf niet werd opgenomen in deze sub-serie tot de console-versies van Street Fighter Alpha 3 (1998). Oorspronkelijk was Guile een verborgen personage in de eerste PlayStation versie van het spel, hoewel latere versies hem maakte als een deel van het eerste dienstrooster. In zijn verhaallijn in het spel, is Guile een Air Force luitenant die als opdracht heeft om Charlie op te sporen, die is verdwenen. Guile bevecht uiteindelijk Charlie, evenals Bison als zijn laatste tegenstander. In zijn einde, infiltreert Guile Bisons basis met Charlie en stelt explosieven op de Psycho Drive, alleen worden ze op heterdaad betrapt door Bison. Charlie heeft Bison uitgeschakeld, terwijl Guile ontsnapt en de basis ontploft met Charlie er nog in, wat resulteert tot zijn dood.

Guile verschijnt ook als een speelbaar karakter in Street Fighter EX (1997) en de twee sequels, Street Fighter EX2 (1998) en Street Fighter EX3 (2000). De verhaallijn van de EX-serie vindt plaats op hetzelfde moment als Street Fighter II. Zijn relatie met Ken als zwagers (hun echtgenotes zijn zussen) wordt voor het eerst genoemd in Kens ending in de Japanse versie van de originele EX2.

Guile is een van de terugkerende personages die verschijnt in Street Fighter IV. Hij zoekt een vergunning om een reddingsmissie voor zijn vermiste kameraad Charlie, maar zijn verzoek is afgewezen door zijn superieuren. Tijdens het toernooi, staat Guile tegenover Abel, een man die lijdt aan geheugenverlies, die beweert dat hij Guiles bewegingen elders heeft gezien.

Kenmerken[bewerken]

Vroege Street Fighter II schetsen en notities suggereren dat Guile speciaal werd ontwikkeld om een beroep te doen op Amerikaanse fans. In een interview met Game On!, verklaarde Noritaka Funamizu van Capcom dat van de populairdere karakters in de serie bij het westerse publiek, Guile waarschijnlijk het meest als hoofdpersoon van het spel werd geacht. Zijn fysieke verschijning is opvallend verschillend van de vele Aziatische karakters in de Street Fighter serie, met lichtblauwe ogen, een gebeitelde kaak, en een blonde en vooral hoge flattop kapsel. De lengte van Guiles haar varieert sterk van uiterlijk. Het is relatief realistisch in Street Fighter II, en onmogelijk hoog in SVC Chaos: SNK vs Capcom. Capcom bronnenboeken suggereren dat het beroemde kapsel van Guile is gestyled met een speciale-bestelde leger haarlak om het te houden (hoewel hij het snel weer vaststeld na een wedstrijd). Een andere manier waarin Guile verschilt van de Aziatische strijders in de serie zijn z'n tatoeages van de vlag van de Verenigde Staten. Momenteel heeft hij een op elke deltaspier. Ten slotte, maakt de militaire outfit Guiles totale Amerikaanse uiterlijk compleet. Hij draagt Charlie's dog tag naast zijn eigen als hij zoekt naar M. Bison.

Citaten[bewerken]

  • "Are you man enough to fight with me?"
  • "Go home and be a family man!"

Trivia[bewerken]

  • In de speelfilm Street Fighter vervangt Guile Ryu als de hoofdpersonage en luidt zijn volledige naam "William Guile".
  • In de film werd Guile gespeeld door Jean-Claude Van Damme.
  • Guiles eerdere overwinningsuitspraken zijn Go home and be a family man! en Are you man enough to fight with me?. Hij zou die willekeurig zeggen wanneer hij een gevecht tegen een vechter, met inbegrip van Chun-Li won. In latere versies was dit gewijzigd; In Super SF2, werd de uitspraak "Are you bad enough to fight me?"