Guilielmus Messaus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Guilielmus Messaus
Algemene informatie
Geboren 1589
Geboorteplaats AntwerpenBewerken op Wikidata
Overleden 1640
Overlijdensplaats AntwerpenBewerken op Wikidata
Land Vlag van België België
Werk
Genre(s) Barok
Beroep componist
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Guilielmus Messaus ook Messaulx, Missau, etc. (Antwerpen, 1589 - aldaar, 1640) was een barokcomponist uit de Zuidelijke Nederlanden.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Messaus begon zijn loopbaan als koster en schoolmeester, maar door slecht gedrag moest hij deze betrekkingen opgeven. Messaus was vanaf 1620 zangmeester aan de Sint-Walburgiskerk in Antwerpen, ook daar in conflictueuze omstandigheden. Zo weigerde Messaus in 1620 een gregoriaanse requiemmis uit te voeren. Hij ging de dirigent van een invallend koor te lijf en probeerde met zijn eigen zangers het gregoriaanse gezang te overstemmen met het meerstemmige gezang van zijn eigen koor.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Messaus componeerde ten minste 14 missen, 57 motetten en Nederlandse hymnen, één canon en drie wereldlijke liederen op Nederlandse tekst.

Messaus was vermoedelijk ook de uitgever van de Laudes Vespertinae uit 1629 (de eerste bundel met veel cantiones natalitiæ (kerstliederen). Hij componeerde in elk geval 9 van de daarin opgenomen kerstliederen, veelal eenvoudige vierstemmige zettingen van traditionele kerstliederen die nog uit de late middeleeuwen stammen, zoals Een kindeken is ons gheboren en Het viel eens hemels dauwe.