Gurkhabrigade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Foto van Ghurka's uit 1896.

De Gurkhabrigade (Brigade of Gurkhas) is de verzamelterm voor een aantal elite-eenheden van het Britse leger die zijn samengesteld uit Nepalese militairen. Zij zijn bekend om hun kukri wapens en het gebruik van Oosterse gevechtskunst.

Volgens het internationaal recht worden de Britse Gurkha's niet als huurlingen beschouwd. Zij zijn volledig geïntegreerd in het Britse leger, in officiële eenheden van de Gurkhabrigade en vallen onder de voorschriften en regels die voor alle Britse militairen gelden.

De Gurkha regimenten worden vanouds geleid door Britse officieren, hoewel er ook Gurkha's zijn onder de officieren. Gurkha's die als officier willen worden aangesteld, dienen de Britse nationaliteit aan te nemen.

Oorsprong[bewerken]

De Gurkha-strijders zijn afkomstig uit het volk van de Gurkha. De eerste Gurkha's traden als vrijwillige huursoldaten in dienst van de Britse Oost-Indische Compagnie na de Gurkha-oorlog (1814-1816). De Britten raakten onder de indruk van de vasthoudendheid van de Gurkha soldaten en moedigden ze aan om als vrijwilliger dienst te nemen in de Britse Oost-Indische Compagnie.

Gurkha-eenheden van de Oost-Indische Compagnie dienden in de Pindari-oorlog van 1817, in Bharatpur in 1826, en in de Eerste en Tweede Sikhoorlog in 1846 en 1848. Tijdens de Muiterij van Sepoy in 1857 bleven de Gurkha's trouw aan het Britse gezag en gingen zij deel uitmaken van het Brits-Indische leger, dat toen werd opgericht. Het 2e Gurkha Rifles regiment (de Sirmoor Rifles) verdedigde Hindu Rao's huis ruim drie maanden, waarbij ze 327 van de 490 man verloren. Het 60e Rifles regiment (later onderdeel van de Royal Green Jackets) vocht samen met de Sirmoor Rifles en dezen raakten zo onder de indruk dat ze er op stonden dat het 2e Gurkha regiment het kenmerkende groene uniformen van de "Rifles" met de scharlakenrode biezen zouden gaan dragen en dat ze deel zouden nemen in de tradities van het Rifle regiment. Voortaan zouden ze 'riflemen' heten, in plaats van 'sepoys'. Twaalf Gurkha-regimenten namen deel aan het ontzet van Lucknow in 1857. Gurkha-regimenten uit het Brits-Indische leger dienden in beide Wereldoorlogen.

Nadat India onafhankelijk was geworden – en na de deling van India – in 1947 en onder de Brits-Indiase-Nepalese driepartijenovereenkomst, traden zes Gurkha regimenten toe tot het Indiase leger van na de onafhankelijkheid. Vier Gurkharegimenten, het 2e, 6e, 7e en 10e Gurkha Rifles regiment, voegden zich bij het Britse leger op 1 januari 1948. Zij vormden de Gurkhabrigade en werden op Malakka (het schiereiland van Maleisië) gestationeerd.

Rekrutering en stationering[bewerken]

Jaarlijks rekruteert het Britse leger 270 Nepalezen uit tienduizenden sollicitanten, hoofdzakelijk uit de Rai, Limbu, Gurung en Magar bevolkingsgroepen. Hun salarissen en pensioenen vormen een belangrijke inkomstenbron voor Nepal.

Na een eerste selectie in diverse locaties in Nepal volgt een drie weken durende selectieprocedure in Pokhara in Midden-Nepal. Daarna krijgen ze een opleiding van negen maanden in Catterick Garrison in de graafschap North Yorkshire (district Richmondshire).

Gurkha's krijgen elke drie jaar vijf maanden verlof in Nepal. Sommigen laten hun gezin overkomen naar het Verenigd Koninkrijk. Gurkha's die de rang van Colour Sergeant hebben bereikt, mogen hun gezin permanent in het Verenigd Koninkrijk laten wonen.

Onderdelen[bewerken]

Royal Gurkha Rifles in 1996

Op 1 juli 1994 fuseerden de vier Gurkha Rifle regimenten tot een regiment, de Royal Gurkha Rifles. Daarnaast bevat de brigade enkele ondersteunende en specialistische eenheden.

Het Royal Gurkha Rifles regiment bestaat uit:

De twee bataljons van de Royal Gurkha Rifles bestaan uit lichte infanterie; ze zijn niet uitgerust met voertuigen. Het ene bataljon is gelegerd in Shorncliffe bij Folkestone in Kent en is beschikbaar voor inzet in Europa en Afrika. Het andere bataljon is gestationeerd op Brunei en kan vandaaruit ingezet worden in Azië. Beide bataljons wisselen regelmatig van standplaats, gewoonlijk om de drie jaar.

Het hoofdkwartier van de Gurkhabrigade is gevestigd op Airfield Camp te Netheravon in Wiltshire. Overige eenheden zijn:

Inzetgebieden[bewerken]

Afghanistan[bewerken]

In Afghanistan is het 2e Bataljon van de Royal Gurkha Rifles ingezet in Kabul voor Operatie Herrick van oktober 2003 tot april 2004 en van april 2005 tot oktober 2005.

Het 1e Bataljon van de Royal Gurkha Rifles maakt deel uit van een bataljonstaakgroep die de Britse militaire aanwezigheid in de Afghaanse provincie Helmand versterkt. Dit alles valt onder Operatie Herrick VII, die loopt van oktober 2007 tot april 2008.