Naar inhoud springen

Gustaaf Adolf van Mecklenburg-Güstrow

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gustaaf Adolf van Mecklenburg-Güstrow
1633-1695
Gustaaf Adolf van Mecklenburg-Güstrow
Hertog van Mecklenburg-Güstrow
Periode 1636-1695
Voorganger Johan Albrecht II
Opvolger Geannexeerd door het hertogdom Mecklenburg-Schwerin
Vader Johan Albrecht II van Mecklenburg-Güstrow
Moeder Eleonora Maria van Anhalt-Bernburg

Gustaaf Adolf van Mecklenburg-Güstrow (Güstrow, 26 februari 1633 - aldaar, 6 oktober 1695) was van 1636 tot aan zijn dood hertog Mecklenburg-Güstrow. Hij behoorde tot het huis Mecklenburg.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Gustaaf Adolf was de zoon van hertog Johan Albrecht II van Mecklenburg-Güstrow en diens derde echtgenote Eleonora Maria, dochter van vorst Christiaan I van Anhalt-Bernburg.

In 1636 stierf zijn vader en werd Gustaaf Adolf op amper driejarige leeftijd hertog van Mecklenburg-Güstrow. Wegens zijn minderjarigheid werd hij onder het regentschap van zijn oom, hertog Adolf Frederik I van Mecklenburg-Schwerin, geplaatst, wat tot hevige tegenstand van zijn moeder leidde. Bovendien was hij van 1636 tot 1648 de laatste lutheraanse diocesaan administrator van het bisdom Ratzeburg. In 1654 begon hij zelfstandig te regeren.

In 1688 leidde de dood van zijn zoon Karel tot een opvolgingscrisis in Mecklenburg-Güstrow. Zijn schoonzoon, Adolf Frederik II van Mecklenburg-Strelitz, claimde na Gustaaf Adolfs dood in 1695 het hertogdom Mecklenburg-Güstrow, maar die kon niet verhinderen dat dit hertogdom geannexeerd werd door het hertogdom Mecklenburg-Schwerin, dat bestuurd werd door Adolf Frederiks neef Frederik Willem. Dit leidde tot een conflict tussen Adolf Frederik II en Frederik Willem, dat in 1701 werd beëindigd met het Verdrag van Hamburg en de oprichting van het hertogdom Mecklenburg-Strelitz.

Huwelijk en nakomelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 28 december 1654 huwde Gustaaf Adolf met Magdalena Sibylla (1631-1719), dochter van hertog Frederik III van Sleeswijk-Holstein-Gottorp. Ze kregen elf kinderen: