Gustav Wagner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Take Mirrenberg (overleg | bijdragen) op 14 jul 2019 om 00:58. (juist, maar dan wel graag de rest intact laten.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Gustav Wagner
Gustav Wagner
Bijnaam "Het Beest"
"Wolf" (Jiddisch: Welfel)
Geboren 18 juli 1911
Wenen, Oostenrijk
Overleden 3 oktober 1980
São Paulo, Brazilië
Land/zijde Oostenrijk-Hongarije
nazi-Duitsland
Onderdeel Heer
Dienstjaren 1930 - 1945
Rang SS-Oberscharführer
Eenheid SS-Totenkopfverbände
Bevel Plaatsvervangend commandant Sobibór
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Onderscheidingen IJzeren Kruis
Ander werk Bouwvakker
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Gustav Wagner (Wenen, 18 juli 1911 - São Paulo, 3 oktober 1980) was een Oostenrijkse SS-onderofficier en plaatsvervangend commandant van het vernietigingskamp Sobibór in Polen, waar meer dan tweehonderdduizend mensen als gevolg van de Aktion Reinhard in de gaskamers werden vermoord.

Na de Tweede Wereldoorlog werd hij bij verstek op de Processen van Neurenberg ter dood veroordeeld. Hij vluchtte samen met Franz Stangl naar Brazilië. Hij leefde daar van 12 april 1950 tot zijn arrestatie op 30 mei 1978 onder de schuilnaam Günther Mendel. Na zijn ontmaskering deed hij verschillende zelfmoordpogingen.

De uitlevering van hem werd door Brazilië lange tijd tegengehouden. In 1979 verklaarde hij in een interview met de BBC dat hij geen spijt had van zijn misdaden. Gustav Wagner stierf in 1980 op 69-jarige leeftijd een gewelddadige dood, naar het schijnt door zelfmoord. Dit laatste is overigens nooit bewezen. Het mes waardoor Gustav om het leven kwam zat op een dusdanige positie dat zelfmoord niet de oorzaak zou kunnen zijn. Een dader is echter ook nooit gevonden.

Registratienummers

Decoratie