Naar inhoud springen

Gustave Moreau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zelfportret
(1850), Musée Gustave Moreau, Parijs

Gustave Moreau (Parijs, 6 april 1826 – aldaar, 18 april 1898) was een Frans schilder van symbolistische allegorieën.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1844 ging hij studeren aan de École des Beaux-Arts in Parijs en vanaf 1849 werd hij leerling van Théodore Chassériau, bij wie hij ook woonde. In 1852 debuteerde hij in de Salon met het schilderij Pieta Plaza waarin invloeden van Chassériau en Eugène Delacroix verwerkt waren. Gedurende de jaren 1857-1860 verbleef hij in Italië waar hij het werk van Andrea Mantegna, Benozzo Gozzoli en Michelangelo bestudeerde. In 1881 ontving hij de opdracht om een serie aquarellen bij de fabels van Jean de La Fontaine te maken, een werk dat hij in vijf jaar voltooide. Uiteindelijk ging hij lesgeven aan de École des beaux-arts waar hij mensen als Henri Matisse, Albert Marquet en Georges Rouault de knepen van het vak leerde.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Oedipus en de Sfinx
(1864), The Met, New York

Zijn doorbraak bereikte hij op de salon van 1864 met het werk Oedipus en de Sfinx. Het werk is het begin van een reeks Bijbelse en mythologische voorstellingen.[1] Werken met een soortgelijk onderwerp waren Thracische met het hoofd van Orpheus (1866) en Prometheus (1868). In 1874 exposeerde hij in de Salon drie van zijn voornaamste werken, waaronder Salomé (1870) en Sebastianus en de engelen.

Moreau liet in 1897 bij testament zijn woonhuis en atelier mét alle daar aanwezige kunstwerken na aan de Franse staat, die in 1903 het musée national Gustave Moreau voor het publiek openstelde.

Musea met werk van Gustave Moreau[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Gustave Moreau van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.