Guyenne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ligging van Guyenne. (zuidwesten)
Guyenne en Gascogne oude provincies van Frankrijk 1789 vlak voor de Franse Revolutie

Guyenne is een historische Franse provincie in de regio die nu weer Aquitanië heet, met als hoofdstad Bordeaux. De naam werd in één adem gebruikt met Gascogne.

Guyenne was het noordelijk en Engelse kant Gascogne. Door huwelijk van Eleonora van Aquitanië en Hendrik II van Engeland in 1152 en de kroning van Hendrik in 1154 ontstond het Angevijnse Rijk. Na de slag bij Bouvines in 1214 bleef enkel Guyenne in handen van de Engelse koning.

In 1337 begon de Honderdjarige oorlog naar aanleiding van de aankondiging tot confiscatie van Guyenne door de Franse koning Filips VI van Frankrijk. In 1453 eindigde de honderdjarige oorlog met de verovering van Bordeaux. Guyenne kwam nu volledig onder de Franse kroon, nu meestal onder de naam Guyenne et Gascogne.

De naam Guyenne is een populaire vervorming van de naam Aquitanië, via Aquitaine en Aguyaine, waarbij de letter a wegviel omdat ze beschouwd werd als een deel van het lidwoord (van L'Aguyaine naar La Guyaine). Het hertogdom Aquitanië werd stilaan het hertogdom Guyenne. De Engelsen gebruikten deze populaire naam om het geheel van hun Franse bezittingen zo te noemen, met Bordeaux, Limousin, Périgord, Quercy, Rouergue, Agenais en delen van Saintonge en Gascogne. Nadat de streek weer Frans was geworden, bleef de provincie Guyenne bestaan, maar de omvang ervan werd geleidelijk kleiner. Bij de Franse Revolutie werd de provincie opgeheven en het nog resterende gebied werd opgedeeld in vijf departementen: Gironde, Dordogne, Lot-et-Garonne, Lot en Aveyron; later (in 1806) werd nog het departement Tarn-et-Garonne afgesplitst.

De naam Guyenne wordt nu niet meer gebruikt als naam voor een regio of streek.