H.N. Werkman College

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
H.N. Werkman Stadslyceum
Algemeen
Locatie Groningen
Opgericht 1987
Type havo, vwo
Denominatie Openbaar
Bevoegd gezag Stichting Openbaar Onderwijs Groningen
Personen
Rector C. Tammeling
Leraren ca. 120 (2020)
Leerlingen ca. 1450 (2020)
Overig
Website http://www.stadslyceum.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het H.N. Werkman Stadslyceum is een vo-school voor openbaar voortgezet onderwijs in Groningen. De binnenstadschool school is vernoemd naar de Groningse kunstenaar en Ploeglid Hendrik Nicolaas Werkman. De school is onderdeel van Openbaar Onderwijs Groningen en was het eerste lyceum van de stad Groningen.

De school omvat de schooltypen, havo en vwo en heeft sinds 2005-2006. De school is een CultuurProfielSchool en heeft ook een zogenoemde technasium-afdeling.

Het Stadslyceum is gehuisvest aan de Nieuwe Sint-Jansstraat. De dependance aan de Schoolstraat is per oktober 2010 buiten gebruik gesteld wegens de voorbereiding op de bouw van het Groninger Forum. Daarvoor in de plaats is het gebouw aan het Schuitendiep gebouwd en is het gebouw van de voormalige basisschool aan de Agricolastraat in gebruik genomen. De gebouwen staan rondom de eigen grote stadstuin. Op het Stadslyceum staan in het schooljaar 2020-2021 1448 leerlingen ingeschreven.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het naoorlogse gebouw aan de Sint Jansstraat was oorspronkelijk een afdeling van het Heymans Lyceum. Toen deze in de jaren 80 fuseerde met het Röling College betrok het Thorbecke College voor havo en vwo het gebouw. In het gebouw aan de Schoolstraat werd een afdeling van het Van Randwijck MAVO gehuisvest.

In 1983 fuseerden de twee scholen tot de Scholen Gemeenschap Centrum, op aandringen van het gemeentebestuur van Groningen. In 1987werd de naam gewijzigd in H.N. Werkman College.

In 2010 fuseerde het Werkman College met het Röling College en laatstgenoemde gaat per 2011-2012 volledig over in het H.N. Werkman College. De fusie is het gevolg van een door de school ongewild Gemeentelijk besluit en is niet succesvol. In 2013 wordt de fusie ongedaan gemaakt en wordt de school het H.N. Werkman Stadslyceum. Het Stadslyceum wordt het eerste lyceum van Groningen en is direct populair. Vanaf 2014 vindt loting plaats onder eerste jaars aanmeldingen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]