HOV Velsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
HOV Velsen
Huidige statusIn gebruik
Busdienst doorConnexxion
Traject
NLbusKBHFa Haarlem, Station (lijn 385)
NLbusHST Haarlem, Julianapark (lijn 385)
NLbusHST Haarlem, Minahassastraat (lijn 385)
NLbusHST Haarlem, Delftplein/Spaarne Gasthuis (lijn 385)
NLbusHST Santpoort-Noord, Hagelingerweg (lijn 385)
NLbusHST Driehuis, Westerveld (lijn 385)
NLbusHST IJmuiden, Stadsschouwburg (lijn 385)
NLbusHST IJmuiden, Briniostraat (lijn 385)
ABZg+r lijn 382
NLbusHST IJmuiden, Plein 1945 (lijnen 382 & 385)
NLbusHST IJmuiden, Marktplein (lijnen 382 & 385)
NLbusHST IJmuiden, Scheldestraat (lijnen 382 & 385)
NLbusHST IJmuiden, Zwaanstraat (lijnen 382 & 385)
NLbusHST IJmuiden, Zeewijkplein (lijnen 382 & 385)
NLbusHST IJmuiden, Dennekoplaan (lijnen 382 & 385) (eindpunt lijn 385)
NLbusHST IJmuiden, Orionweg (lijn 382)
NLbusHST IJmuiden, Kromhoutstraat (lijn 382)
NLbusHST IJmuiden, Camping De Duindoorn (lijn 382)
NLbusHST IJmuiden, Badweg (lijn 382)
NLbusKBHFe IJmuiden aan Zee (lijn 382)

HOV Velsen is een hoogwaardige buslijn tussen het strand van IJmuiden en Haarlem Noord. De aanleg begon in 2011 en werd in 2017 in gebruik genomen. De HOV-lijn maakt onderdeel uit van het R-net.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De aanleg van HOV Velsen was een gezamenlijk project van de provincie Noord-Holland en de gemeente Velsen. Op 5 oktober 2010 ondertekenden de provincie en de gemeente een samenwerkingsovereenkomst waarin de afspraken staan voor de uitvoering en financiering van het project. In het voorjaar van 2011 is begonnen met de aanleg van het tracé. De aanleg was opgedeeld in tien deelprojecten. De provincie voert drie deelprojecten uit, de gemeente voert zeven deelprojecten uit. Sinds april 2017 is de busbaan in gebruik die is aangelegd op een deel van het tracé van de oude spoorlijn Santpoort Noord - IJmuiden.

Tracé[bewerken | brontekst bewerken]

Het HOV Velsen verzorgt busdiensten tussen IJmuiden aan Zee en Haarlem. Door de komst van de snelbus krijgen IJmuiden en Velsen aansluiting op het regionale HOV-netwerk. De snelbus tussen Haarlem en IJmuiden rijdt voor een groot deel over bestaande wegen. Om de bus voorrang te geven, worden de wegen aangepast en komen er speciale verkeersregelinstallaties. Op de oude spoorlijn in Driehuis en IJmuiden werd een nieuwe weg aangelegd waarop alleen de snelbus gaat rijden.

Haltes[bewerken | brontekst bewerken]

In totaal heeft HOV Velsen 10 haltes. Omdat de snelbus een gedeelte over het oude spoor rijdt, is er een halte in Driehuis in de buurt van begraafplaats Westerveld (op de locatie van het voormalig Station Westerveld) en in IJmuiden bij de Stadsschouwburg. De snelbus rijdt niet meer langs de haltes Van den Vondellaan in Driehuis en Zeeweg in IJmuiden. De haltes Orionweg, Kromhoutstraat, Camping de Duindoorn, Badweg en IJmuiden aan Zee worden alleen bediend door lijn 382.

Lijnvoering[bewerken | brontekst bewerken]

Lange tijd was niet bekend welke buslijnen over de busbaan door Velsen zouden gaan rijden. Er werd gesproken over het doortrekken van lijn 300 van de Zuidtangent van Haarlem naar IJmuiden.

De vrijliggende busbaan wordt sinds april 2017 gebruikt door buslijn 75. Sinds september 2017 rijdt de nieuwe R-netlijn 385, waarbij buslijn 75 niet meer rijdt.[1] De lijn rijdt elke dag. Sinds 10 december 2017 rijdt de N30 van station Amsterdam Bijlmer ArenA naar IJmuiden (elke nacht).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]