Haagse Stadspartij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Haagse Stadspartij
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Personen
Partijvoorzitter Hubert Jehee
Partijleider Peter Bos
Geschiedenis
Opgericht 1997
Algemene gegevens
Actief in Nederland
Website http://haagsestadspartij.nl/
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

De Haagse Stadspartij is een lokale politieke partij uit Den Haag die in 1997 is opgericht. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1998 en later haalde de partij steeds 1 zetel. In maart 2010 boekte de partij winst en kreeg er een zetel bij. Vier jaar later werd er opnieuw winst behaald en groeide de partij naar vijf zetels.

De partij werd opgericht door een aantal actievoerders die betrokken waren bij de Blauwe Aanslag en andere omstreden plannen in Den Haag, zoals een nieuw te bouwen theater; het Spuiforum en de opvolger Onderwijs- en cultuurcomplex. De partij profileert zich als kritische luis in de pels en als een partij met progressieve ideeën. De Haagse Stadspartij wil een betere inspraak en pleit voor een groene, sociale en creatieve stad.

Joris Wijsmuller was fractievoorzitter tot hij in 2014 wethouder werd. In 2004 werd Wijsmuller door de Haagsche Courant uitgeroepen tot beste gemeenteraadslid. Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 kwam HSP-raadslid Fatima Faïd op voor Artikel 1 als tweede op de lijst.[1], zonder haar lidmaatschap van de raadfractie op te geven.[2].

Verkiezingsresultaten[bewerken | brontekst bewerken]

Gemeenteraad
1998 2002 2006 2010 2014 2018
1 1 1 2 5 3

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]