Haarsterren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Haarsterren
Haarsterren op Gorgonen
Haarsterren op Gorgonen
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Echinodermata (Stekelhuidigen)
Onderstam: Crinozoa
Klasse: Crinoidea (Zeelelies)
Onderklasse: Articulata
Orde
Comatulida
Norman, 1865
Haarsterren op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Haarster met cirri vastgeklemd aan rots

Haarsterren of veersterren (Comatulida) zijn een orde van de klasse van zeelelies (Crinoidea).

Anatomie[bewerken]

Haarsterren zijn straalsgewijs symmetrische stekelhuidigen, waarbij het lichaam gedragen wordt door een ring van gelede aanhangsels of cirri (en soort kromme klauwachtige pootjes), die oprijzen vanaf een plaat aan de onderzijde van het lichaam. Mond en anus bevinden zich aan de bovenzijde van het lichaam. Haarsterren zitten in het jeugdstadium vast aan een steel, maar breken van de steel af als ze volwassen worden. Daarbij hechten zij zich vast aan koraal of rotsen door middel van de cirri. Zij kunnen zich echter ook vrij voortbewegen. Behalve cirri beschikken zij ook over armen, vijf in getal, die zich voortdurend uitsplitsen in vele tientallen vertakkingen. Langs de randen van de armen bevinden zich kleine uitsteeksels, de zogeheten pinnula. De armen krijgen hierdoor de structuur van vogelveren. Vingervormige buisvoetjes op de armen vangen plankton en zwevend organisch materiaal op, dat in slijm verpakt langs groeven van trilharen naar de mond wordt gebracht.

Gedrag[bewerken]

Op koraalriffen rusten de haarsterren vaak met opgerolde armen uit op schuilplaatsen van het rif. In schemering en nacht zijn zij het meest actief. Dan verplaatsen zij zich naar andere locaties, en ontvouwen zij hun armen om het plankton uit het langsstromende zeewater op te vangen.

Lijst van families[bewerken]

Tegenwoordig vormen de haarsterren de grootste groep van zeelelies. De meeste soorten zeelelies zijn uitgestorven en we weten dat vroeger zo'n 90 procent van alle soorten behoorde tot de gesteelde zeelelies. Pas later stierven veel gesteelde zeelelies uit en nam het aantal ongesteelde zeelelies (de haarsterren) toe.

Onderstaand een lijst van families verdeeld over twee onderordes op basis van de classificatie van A. H. Clark uit 1908.

Indeling volgens <WoRMS>[bewerken]

Superfamilies[bewerken]

Externe links[bewerken]