Habemus papam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie Habemus Papam (film) voor de film onder deze titel.
Habemus Papam op het concilie van Konstanz

Het Habemus papam is de Latijnse aankondiging door de kardinaal-protodiaken wanneer er een nieuwe paus is gekozen. De tekst wordt uitgesproken op de buitenloggia van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. De tekst luidt:[1]

Annuntio vobis gaudium magnum; habemus Papam! Eminentissimum ac Reverendissimum Dominum, Dominum [voornaam], Sanctae Romanae Ecclesiae Cardinalem, [achternaam], qui sibi nomen imposuit [aan te nemen Pauselijke naam].

De vertaling is:

Ik verkondig u met grote vreugde; wij hebben een Paus! De meest eminente en Eerwaarde Heer, de Heer [voornaam], kardinaal van de Heilige Roomse Kerk, [achternaam], die de naam [aan te nemen Pauselijke naam] heeft aangenomen.

Hierna verlaat de kardinaal-protodiaken de loggia, en niet veel later verschijnt de nieuwe paus, om de zegen Urbi et Orbi te geven. Paus Johannes Paulus II was de eerste paus die deze zegen vooraf liet gaan door een korte toespraak. Paus Benedictus XVI heeft dat gebruik overgenomen. Ook paus Franciscus hield een toespraak voordat hij zijn eerste zegen uitsprak.

Noot[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Tijdens het Habemus papam na het Conclaaf van 2005 werd deze tekst voorafgegaan door de groet Dierbare Broeders en Zusters in het Italiaans, Spaans, Frans, Duits en Engels

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Habemus Papam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.