Haboniem Dror Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Semel, bewegingslogo van Haboniem-Dror

Haboniem-Dror (Hebreeuws: הבונים דרור) is een internationale socialistische-zionistische jeugdbeweging voor Joden. In Nederland is de officiële naam Ichoed Haboniem-Dror beHolland, wat vrij vanuit het Hebreeuws vertaald Vereniging van de Bouwers van Vrijheid betekend. Ook wordt het vaak afgekort tot Haboniem-Dror, Haboniem of gewoon Habo. Het Nederlandse clubhuis is gevestigd in Amsterdam en het internationale hoofdkantoor is gevestigd in Israël.

Geschiedenis[bewerken]

Nederland[bewerken]

Voor het begin van de Tweede Wereldoorlog was de Joodse Jeugdfederatie een actieve jeugdbeweging in Nederland. De beweging had, net zoals het moderne Haboniem-Dror, een zionistische ideologie voordat de huidige staat Israël bestond. Zij steunde een Joods thuisland in Palestina. Na de Tweede Wereldoorlog was de Joodse Jeugdfederatie doodgebloed. In 1929 kwamen oud-leden van de federatie in contact met een Britse jeugdbeweging genaamd Habonim. Ongeveer twintig jaar later, in 1950, begon de Nederlandse Haboniem genaamd Haboniem beHolland. In 1951 werd Nederlandse tak internationaal bekend. Pas in 1980 fuseerde Haboniem samen met de zionistische jeugdbeweging Dror uit Polen. Zo ontstond de huidige naam: Haboniem-Dror. [1]

Financieel[bewerken]

Haboniem-Dror beHolland is volledig afhankelijk van subsidiegevers, contributie- en deelnemersbijdrage. Dit is de enige inkomstenbron van de organisatie.

Subsidiegevers[bewerken]

De stichtingen en organisaties Hachsjarah & Aliyah (H&A), het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), de Nederlandse-Israëlitische Instelling voor Sociale Arbeid (NISA) en de Nederlands-Israëlietische Hoofdsynagoge geven jaarlijks structurele steun aan Haboniem. Stichting Levi Lassen en het Centraal Overleg Subsidie-aanvragen (COS) geven financiële steun voor kampen en de jaarlijkse Israëlreis. Voor losse activiteiten buiten de kampen en de weekenden helpen H&A en Stichting Levi Lassen mee. De stichting Cefina geeft wat geld toe voor de beveiliging. De stichting Collectieve Maror-gelden Nederland (COM) geeft ook hulp.

Groepen[bewerken]

De kinderen, ook wel chanichiem (Hebreeuws: חניך) genoemd op Haboniem [2], worden per leeftijd in verschillende groepen verdeeld. De groepen heten JK's, wat de afkorting voor jeugdkamp is, alle JK's hadden vroeger verschillende kampen namelijk[2].

Chanichiem mogen vanaf 6-jarige leeftijd op afdelingen en pas vanaf 7-jarige leeftijd mee op kampen en weekenden. Vanaf 16-jarige leeftijd, tijdens winterkamp, mogen er geen nieuwe leden meer bijkomen. Dit in verband met Israelreis die in de daaropvolgende zomer plaatsvindt. Een uitzondering is altijd mogelijk. Vanaf 17-jarige leeftijd is men madriechiem (Hebreeuws: מדריך , oftwel gids of leider) in opleiding, maar men is nog steeds een chaniech. Uiteindelijk vanaf 18 jaar is men madriech en verantwoordelijk voor chaniechiem. De groep indeling stopt bij JK6 en telt niet verder met JK7 officieel, alle leiders bij elkaar zijn één groep. Als een Haboniemlid 25 jaar is, is deze verplicht Haboniem te verlaten.

Indeling[bewerken]

De groepen zijn per leeftijd ingedeeld, het is als volgt:

Groepsnaam Leeftijd Bijzonderheden
JK1 6*, 7, 8 *6: Alleen afdelingen.
JK2 9, 10, 11
JK3 12, 13
JK4 14, 15
JK5 16 In de zomer is de Israelreis.
JK6 17 Madriech(a) in opleiding.

Moadon[bewerken]

Het Moadon is het hoofdkantoor van Haboniem-Dror Nederland (Hebreeuws: מועדון). Het woord moadon betekent in het Hebreeuws clubhuis. Dit clubhuis staat in Amsterdam-Zuid. In dit gebouw bevindt zich het kantoor van Haboniem, een eigen bibliotheek (Sifria), opslagruimte en twee studentenkamers. Deze kamers worden bewoond door twee leden van het bestuur van Haboniem, ook wel Mazkiroet genoemd. In dit gebouw worden ook afdelingen gegeven, lezingen gedaan en er worden ook JK-feesten gehouden met soms een overnachting.

Deelnemende landen[bewerken]

Land Naam
Amerika Habonim Dror North America [3]
Argentinië Habonim Dror Argentina [4]
Australië Habonim Dor Australia Inc.[5]
Frans-België Habonim Dror France-Belgique [6]
Brazilië Habonim Dror Brasil [7]
Engels-Canada Habonim Dror North America [3]
Engeland Habonim Dror UK [8]
Frankrijk Habonim Dror Nancy [9]
Hongarije Habonim Dror Hungary/Magyarország [10]
Mexico Habonim Dror México [11]
Schotland Habonim Dror UK
Turkije Habonim Dor Turkey
Uruguay Habonim Dror Uruguay [12]
Zimbabwe Habonim Dror Southern Africa [13]
Zuid-Afrika Habonim Dror Southern Africa[13]
Zweden Habonim Dror Sweden

Externe link[bewerken]