Haboniem Dror Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Semel, bewegingslogo van Haboniem Dror

Ichoed Haboniem-Dror beHolland, of in de volksmond Haboniem-Dror (Hebreeuws: הבונים דרור) of gewoon Haboniem genoemd. Ichoed Haboniem-Dror betekent in het het Hebreeuws letterlijk: Vereniging van de Bouwers van Vrijheid. Haboniem is een Joodse Socialistische Zionistische jeugdbeweging met verschillende kampen, weekenden en afdelingen in Nederland. Het Nederlandse kantoor staat in Amsterdam, het Moadon, en het hoofdkantoor is gevestigd in Israël.

Geschiedenis[bewerken]

Voordat de Tweede Wereldoorlog in Nederland begon, was de Joodse Jeugdfederatie bezig. Deze beweging bracht Joodse jongeren uit het hele land bij elkaar en steunde toen al een Joods thuisland in Palestina. Tijdens de oorlog viel deze groep uit elkaar. Na de Tweede Wereldoorlog ontmoette de overlevenden en oud-leden van de Joodse Jeugdfederatie de jongeren van een Joodse groep in Engeland, "Haboniem". Deze was opgericht in 1929. Op ten duur kwam er in 1950 "Haboniem beHolland", deze werd pas een jaar later internationaal erkend.

In 1958 kwamen Haboniem en de kibboetsbeweging Kibboets Meyuchad samen en fuseerde. Haboniem en de Oost-Europese jeugdbeweging Dror (1915) werden samengesmolten in het jaar 1980.[1]

Financieel[bewerken]

Haboniem-Dror beHolland is volledig afhankelijk van subsidiegevers, contributie- en deelnemersbijdrage. Dit is de enige inkomstenbron van de organisatie.

Subsidiegevers[bewerken]

De stichtingen en organisaties Hachsjarah & Aliyah (H&A), het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), de Nederlandse-Israëlitische Instelling voor Sociale Arbeid (NISA) en de Nederlands-Israëlietische Hoofdsynagoge geven jaarlijks structurele steun aan Haboniem. Stichting Levi Lassen en het Centraal Overleg Subsidie-aanvragen (COS) geven financiële steun voor kampen en de jaarlijkse Israëlreis. Voor losse activiteiten buiten de kampen en de weekenden helpen H&A en Stichting Levi Lassen mee. De stichting Cefina geeft wat geld toe voor de beveiliging. De stichting Collectieve Maror-gelden Nederland (COM) geeft ook hulp.

Groepen[bewerken]

De kinderen, ook wel chanichiem (Hebreeuws: חניך) genoemd op Haboniem [2], worden per leeftijd in verschillende groepen verdeeld. De groepen heten JK's, wat de afkorting voor jeugdkamp is, alle JK's hadden vroeger verschillende kampen namelijk[2].

Chanichiem mogen vanaf 6-jarige leeftijd op afdelingen en pas vanaf 7-jarige leeftijd mee op kampen en weekenden. Vanaf 16-jarige leeftijd, tijdens winterkamp, mogen er geen nieuwe leden meer bijkomen. Dit in verband met Israelreis die in de daaropvolgende zomer plaatsvindt. Een uitzondering is altijd mogelijk. Vanaf 17-jarige leeftijd is men madriechiem (Hebreeuws: מדריך , oftwel gids of leider) in opleiding, maar men is nog steeds een chaniech. Uiteindelijk vanaf 18 jaar is men madriech en verantwoordelijk voor chaniechiem. De groep indeling stopt bij JK6 en telt niet verder met JK7 officieel, alle leiders bij elkaar zijn één groep. Als een Haboniemlid 25 jaar is, is deze verplicht Haboniem te verlaten.

Indeling[bewerken]

De groepen zijn per leeftijd ingedeeld, het is als volgt:

Groepsnaam Leeftijd Bijzonderheden
JK1 6*, 7, 8 *6: Alleen afdelingen.
JK2 9, 10, 11
JK3 12, 13
JK4 14, 15
JK5 16 In de zomer is de Israelreis.
JK6 17 Madriech(a) in opleiding.

Moadon[bewerken]

Het Moadon is het hoofdkantoor van Haboniem-Dror Nederland (Hebreeuws: מועדון). Het woord moadon betekent in het Hebreeuws clubhuis. Dit clubhuis staat in Amsterdam-Zuid. In dit gebouw bevindt zich het kantoor van Haboniem, een eigen bibliotheek (Sifria), opslagruimte en twee studentenkamers. Deze kamers worden bewoond door twee leden van het bestuur van Haboniem, ook wel Mazkiroet genoemd. In dit gebouw worden ook afdelingen gegeven, lezingen gedaan en er worden ook JK-feesten gehouden met soms een overnachting.

Deelnemende landen[bewerken]

Land Naam
Amerika Habonim Dror North America [3]
Argentinië Habonim Dror Argentina [4]
Australië Habonim Dor Australia Inc.[5]
Frans-België Habonim Dror France-Belgique [6]
Brazilië Habonim Dror Brasil [7]
Engels-Canada Habonim Dror North America [3]
Engeland Habonim Dror UK [8]
Frankrijk Habonim Dror Nancy [9]
Hongarije Habonim Dror Hungary/Magyarország [10]
Mexico Habonim Dror México [11]
Schotland Habonim Dror UK
Turkije Habonim Dor Turkey
Uruguay Habonim Dror Uruguay [12]
Zimbabwe Habonim Dror Southern Africa [13]
Zuid-Afrika Habonim Dror Southern Africa[13]
Zweden Habonim Dror Sweden

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties