HVA International

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Handelsvereniging Amsterdam)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lunch tussen de HVA Directeuren en de Japanse Ambassadeur in de periode van de 2de Sino-Japanese oorlog
Balans over het jaar 1889
Theefabriek van de H.V.A. te Balimbang.
Pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal 162-170
Plateel, Relatiegeschenk

HVA International is een bedrijf uit Amsterdam dat wereldwijd consultancydiensten levert op het gebied van landbouw en aquaculture.

Geschiedenis[bewerken]

De Handelsvereeniging Amsterdam (HVA) werd 23 december 1873 te Amsterdam opgericht op initiatief van een vijftal Amsterdamse koloniale handelaren. Aanvankelijk handelde de HVA in Nederlands-Oost-Indië in goederen ten behoeve van landbouwondernemingen en financierde men het verschepen van producten van die ondernemingen. Als credietverlener kwam het bedrijf al doende in het bezit van meerdere cultuurondernemingen. De HVA verlegde de koers dan ook naar exploitatie en het beheer hiervan. Dit kwam tot uitdrukking in een statutenwijziging in 1889: men richtte zich op de bewerking van woeste gronden en de teelt van suikerriet, koffie, cassave en sisal. In 1910 ging de HVA over tot afstoting van haar handelsbelangen. Al doende werd de HVA een van de grootste koloniale ondernemingen ter wereld met in 1928 36 bedrijven in Nederlands-Indië en ongeveer 200.000 arbeiders in dienst.

Voor de economische crisis van de jaren dertig vermeldde het bedrijf een bedrag van fl 118.131.929,58 op de balans terwijl dat in het jaar 1933 "slechts" fl. 85.669.483,36 werd.

De Japanse bezetting van Nederlands-Indië luidde het begin van het einde voor het tak van de onderneming in Indonesië.

In de jaren die volgden poogde het bedrijf in verschillende delen van de wereld activiteiten te starten. Dit resulteerde onder andere in het oprichten van suikerfabrieken met suikerietplantages in Latijns Amerika en Afrika, palm olie fabrieken in o.a. Ghana en Suriname en in sapfabrieken in Sierra Leone.

Ook is er bijvoorbeeld in het jaar 1951 een grote suikeronderneming opgericht in Ethiopië met een suikerietplantage eraan gekoppeld dat opereerde onder de naam HVA Ethiopia.

De Handelsvereniging Amsterdam werd in 1982 overgenomen door Bos & Kalis NV.[1]

Tien jaar later werd het aandeel die Boskalis in bezit had weer verkocht aan andere investeerders uit het buitenland. Toen volgde de oprichting van in totaal 65 ondernemingen die opereerden onder de naam Verenigde HVA Maatschappijen (VHVAM) en die ieder een eigen taak hadden, bijvoorbeeld de constructie van koeienstallen of het opzetten van viskwekerijen.

Het bedrijf was onder meer gevestigd in een opmerkelijk gebouw aan de Amsterdamse Nieuwezijds Voorburgwal 162-170. Het werd in 1888 in de stijl van de neorenaissance, ontworpen door Dolf van Gendt. Zijn zoon Adolf Daniël Nicolaas van Gendt tekende in 1927 voor de aan de gevel vermelde renovatie. De achtergevel aan de Spuistraat 111-123 is in 1909-1910 uitgevoerd in een Berlagiaanse rationalistische stijl door de gebroeders Van Gendt, waaronder Jan van Gendt.

Dr. Adriaan Goedhart, oud president-directeur van dit Nederlandse bedrijf, schreef een boek over de HVA, Eerherstel voor de Plantage - Uit de geschiedenis van de Handelsvereeniging Amsterdam (HVA).

De HVA kent verder een actieve personeelsvereniging www.vhvam.nl en is nog steeds in Amsterdam gevestigd, in het stadsdeel Zuid Oost en in een modern kantoorpand vlak bij het AMC. Van daaruit worden nog steeds wereldwijd landbouwprojecten opgezet.

Met 140 jaar van onafgebroken activiteiten in de landbouw, is HVA het oudste operationele landbouwadvies- en projectontwikkelingsbureau ter wereld.

HVA is tevens een van de oprichters van Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (kortweg Tropeninstituut of KIT) in Amsterdam.

Externe link[bewerken]

Literatuur[bewerken]

1879 HVA 1979. Honderd jaar geschiedenis der Verenigde HVA Maatschappijen NV