HVA International

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Handelsvereniging Amsterdam)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Beluister

(info)
Theefabriek van de H.V.A. te Balimbang.
Pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal 162-170
Plateel, Relatiegeschenk

HVA International is een bedrijf uit Amsterdam dat wereldwijd consultancydiensten levert op het gebied van landbouw en aquaculture.

Geschiedenis[bewerken]

De Handels Vereeniging Amsterdam (HVA) werd eind 1878 opgericht op initiatief van een vijftal Amsterdamse koloniale handelaren. Aanvankelijk handelde de HVA in Nederlands-Oost-Indië in goederen ten behoeve van landbouwondernemingen en financierde men het verschepen van producten van die ondernemingen. Als credietverlener kwam het bedrijf al doende in het bezit van meerdere cultuurondernemingen. De HVA verlegde de koers dan ook naar exploitatie en het beheer hiervan. Dit kwam tot uitdrukking in een statutenwijziging in 1889: men richtte zich op de bewerking van woeste gronden en de teelt van suikerriet, koffie, cassave en sisal. In 1910 ging de HVA over tot afstoting van haar handelsbelangen. Al doende werd de HVA een van de grootste koloniale ondernemingen ter wereld met in 1928 36 bedrijven in Nederlands-Indië en 170.000 arbeiders in dienst.

De economische crisis van de jaren dertig overleefde het bedrijf nog, maar de Japanse bezetting van Nederlands-Indië betekende het einde voor de onderneming in Indonesië. In 1951 ging het bedrijf aan de slag in Ethiopië onder de naam HVA Ethiopia.

De Handelsvereniging Amsterdam werd in 1982 overgenomen door Bos & Kalis NV.[1]

Het bedrijf was onder meer gevestigd in een opmerkelijk gebouw aan de Amsterdamse Nieuwezijds Voorburgwal 162-170. Het werd in 1888 in de stijl van de neorenaissance, ontworpen door Dolf van Gendt. Zijn zoon Adolf Daniël Nicolaas van Gendt tekende in 1927 voor de aan de gevel vermelde renovatie. De achtergevel aan de Spuistraat 111-123 is in 1909-1910 uitgevoerd in een Berlagiaanse rationalistische stijl door de gebroeders Van Gendt, waaronder Jan van Gendt.

Dr A. Goedhart, president-directeur van dit Nederlandse bedrijf, schreef een boek over de HVA, Uit de geschiedenis van de Handelsvereeniging Amsterdam (HVA).

Externe link[bewerken]

Literatuur[bewerken]

1879 HVA 1979. Honderd jaar geschiedenis der Verenigde HVA Maatschappijen NV